Magazin > Lepota & telo
213 ogledov

Priporočljivo spanje na levi strani

Spanje Profimedias
Kar 63% Američanov naj bi po izsledkih raziskav spalo na svoji levi ali desni strani, le 14 % na hrbtu in 16 % na trebuhu. In kaj naj bi bilo najboljše za naše zdravje? Po načelih ajurvede, ki temelji na 5000 let stari tradiciji iz Indije, naj bi bila leva stran našega telesa povsem drugačna od desne in s spanjem na omenjeni strani naj bi pripomogli k številnim koristim glede svojega zdravja.

Spanje je vitalnega pomena za življenje in po ajurvedi naj bi bil tako najbolj priporočljiv spanec na levi strani našega telesa.

Razlogi za to so naslednji:

1. Spodbuditev limfne drenaže

Po ajurvedi naj bi bila leva stran prevladujoča stran našega limfatičnega sistema. Problemi na desni strani našega telesa se po omenjeni vedi tako povezujejo z neravnovesjem v jetrih in krvi – jetra so namreč locirana na desni strani našega telesa.

2. Podpora vranice

Vranica je del limfatičnega sistema in med drugim filtrira tudi kri. V primeru, da ležite na levi strani, s tem pomagate izboljšati drenažo, telo pa ob tem tudi toksine lahko filtrira veliko bolj učinkovito. Po ajurvedi naj bi bilo po vsakem obroku na levi strani priporočljivo ležati 10 minut. S tem naj bi spodbudili prehod hrane skozi želodec, encimi pa so sproščeni, ko je to potrebno in ne vsi naenkrat.

Če ponavadi spite na hrbtu ali na desni strani, se je zaradi zdravja pripročljivo navaditi na levo stran, pri čemer si ob hrbet postavite blazino, kar vam bo onemogočilo preobračanje med samim spanjem. Lahko poskusite tudi s prižgano lučko na desni strani, saj se bo vaše telo naravno želelo obrniti stran od luči. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.