Magazin > Lepota & telo
995 ogledov

Razrešena dilema o jajcih?

jajca Shutterstock
Kje je bolje shranjevati jajca – v hladilniku ali pri sobni temperaturi? Na vprašanje odgovarjajo angleški znanstveniki.

Medtem ko slaščičarji prisegajo na jajca sobne temperature, saj takšna bolje povezujejo sestavine, so tisti, ki jih skrbijo bakterije, izključno za shranjevanje v hladilniku.

Kaj je bolje, je zanimalo novinarje Daily Maila, ki so k raziskavi povabili strokovnjake iz britanskega laboratorija Food Test. Ti so eno serijo jajc za dva tedna shranili v hladilnik (okoli šest stopinj Celzija), drugo pa so hranili pri sobni temperaturi.

Na začetku raziskave, po prvem tednu in po koncu drugega tedna so raziskovalci jajca testirali za prisotnost različnih bakterij. Po dveh tednih pri jajcih, shranjenih v hladilniku, in pri tistih, shranjenih pri sobni temperaturi, niso odkrili razlik – v jajcih ni bilo bakterij.

Mnenja so deljena

In čeprav raziskovalci britanskega laboratorija zaključujejo, da shranjevanje jajc v hladilniku nima prednosti, so mnenja med strokovnjaki različna. Rosamund Baird in Janet Corry z Univerze v Bristolu opozarjata, da se mikroorganizmi salmonele pri jajcih, ki jo že vsebujejo, pri sobni temperaturi hitro množijo, ne da bi to sploh opazili – spremembe barve, vonja in teksture se pri tem ne zaznajo. Salmonela pa se ne razmnožuje v jajcih, ki so shranjena v hladilniku.

Neka druga raziskava, objavljena v Journal of the Science of Food and Agiculture pa je pokazala, da je najbolj optimalna temperatura za shranjevanje jajc od 0,2 in 2,2 stopinjami Celzija. Klinika Mayo je pri jajcih še previdnejša. Pravijo, da je potrebno jajca, ki so na sobni temperaturi več kot dve uri, takoj zavreči.

Komentarjev 2
  • Scott 23:40 25.september 2013.

    Ja, ker nisi toliko gibčen, da bi se sam prepričal?

  • Ronald Reagan 21:49 25.september 2013.

    Jaz jajca že več kot 40 let hranim na telesni temperaturi pa še niso prav nič usmrajena...