Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Šest znakov, da slabo slišite

ženska, slušalke Shutterstock
Večina je prepričana, da je izguba sluha povezana s starostjo, vendar to ne drži. Izsledki nedavne ameriške raziskave so namreč pokazali, da tudi eden od petih najstnikov slabše sliši.

Ob vsaki motnji, ki se vam zdi neobičajna, čeprav ni zelo huda, je smiselno, da obiščete zdravnika. Na enostaven način preverite znake, ki nakazujejo na težave s sluhom:

  • Pri pogovoru večkrat krivite druge, da govorijo tiho, saj ne slišite, kaj vam govorijo, zato jih večkrat prosite, da ponovijo izgovorjeno.
  • Se vam velikokrat zgodi, da ne razumete pogovora ali pa ga razumete drugače kot ostali? Težave s sluhom se največkrat pokažejo kot nezmožnost slišanja nekaterih zvokov ali kot mešanje nekaterih zvokov. Osebe s slušno prizadetostjo lahko slišijo povedani stavek, vendar ga ne razumejo.
  • Vaši bližnji vas večkrat opozorijo, da utišajte TV sprejemnik, vi pa menite, da je da je ta primerno glasen, čeprav je za vse druge preglasen.
  • Vedno spreminjate zvok slušalke in zvonjenja na mobilniku, ker ne slišite zvonjenja telefona ali pa slabo slišite sogovornika med pogovorom.
  • V ušesih, piska, žvižga in šumi. Tinitus – šumenje v ušesih, je v zadnjem času postal najpogostejša težava s sluhom.
  • Imate občasne motnje ravnotežja. Tudi ravnotežje je povezano s sluhom. Občasne motnje ravnotežja, ki postajajo vse pogostejše, so nedvomno znak, ki zahtevajo obravnavo strokovnjaka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.