Magazin > Lepota & telo
183 ogledov

Slaba novica za vse ljubiteljice mleka

Mleko Profimedias
Švedski znanstveniki imajo za ljubitelje mleka slabo novico. Ugotovili so namreč, da pretirano pitje kravjega mleka kostem škodi.

V študijo so vključili 60 tisoč žensk, starih med 39 in 74 let, in 45 tisoč moških, starih med 45 in 79 let. Pri ženskah, ki so na dan spile vsaj tri kozarce mleka, se je podvojilo tveganje za prezgodnjo smrt v primerjavi z ženskami, ki so na dan spile manj kot kozarec mleka. To pa še ni vse. "Pri ženske, ki so na dan spile več kot tri kozarce mleka, je bila verjetnost, da bodo umrle do konca študije, dvakrat večja kot pri tistih, ki so na dan spile manj kot kozarec mleka. Poleg tega je bila pri prvi skupini kar 50 odstotkov večja verjetnost za zlom kolka in 15 odstotkov večja verjetnost za zlome na splošno,“ pravi soavtor študije prof. Karl Michaelsson.

Stopnja smrtnosti je bila neodvisna od tega, ali so ženske pile polnomastno ali manj mastno mleko.

Razlog za ta rezultat bi lahko bila visoka vsebnost laktoze in galaktoze, ki povzročata oksidativni  stres in vnetja v telesu – oboje vodi v kronična obolenja, na primer artrozo, predčasno staranje in večjo stopnjo smrtnosti. "Naša dognanja so pod vprašaj postavila priporočila, da uživanje večjih količin mleka stabilizira kosti,“ je še dodal Michaelsson in poudaril, da njihovi izsledki ne veljajo za izdelke, ki so narejeni iz mleka, ampak le za mleko, in da rezultati pričajo le o trendu in niso dokaz o škodljivosti mleka.

V skupini moških, ki so jih proučevali, je bil ta trend prav tako opazen, a ne tako močno kot pri ženskah.

Komentarjev 3
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:09 10.junij 2017.

    Industrija itak prodaja samo pasterizirano, homogenizirano mleko, ja to je dejansko strupeno... Tisto pravo mleko, ki so ga pijejo planšarji in so ga ljudje pili v času ledene dobe, tisto ni bilo strupeno, ker je bilo direkt izpod vimena.

  • AnzeSmolej 21:16 10.junij 2017.

    mleko=strup , to je nam nekaterim jasno že zelo zelo dolgo. Mlekarska in mesna industrija sta močni zato tudi "pij mleko za močne kosti" bulllšit

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:06 10.junij 2017.

    Dokler ne poveste ali so preverjali, če ženske pijejo pasterizirano ali surovo mleko, ta novica ne pomeni prav ničesar. Sicer pa je že bla pred ene 10imi leti narejena študija, da pasterizirano mleko iz telesa jemlje minerale, surovo pa ne, ...prikaži več ker ima v sebi še vedno prisotne encime za razgradnjo.