Magazin > Lepota & telo
325 ogledov

So v trgovinah gobe slovenske?

Gobe Shutterstock
Sezona gob je na vrhuncu, zato smo preverili, ali je tako tudi na policah večjih trgovin.

Za vse tiste ljubitelje gob, ki niste izkušeni gobarji, je namreč veliko bolje, če si gobe za jesenske recepte priskrbite kar v najbližji trgovini. Res smo gobe našli prav povsod, a le pri nekaterih ponudnikih je bilo res veliko izbire.

Manjkajo le jurčki
Največjo izbiro različnih vrst svežih gob smo našli v Mercatorju, Sparu in E.Leclercu. Tu so poleg vedno prisotnih šampinjonov (belih in rjavih) ponujali tudi bukovega ostrigarja, šitake in lisičke, pri vseh vrstah pa so prevladovali pridelki slovenskega porekla različnih pridelovalcev.

Nasprotno je bila ponudba razmeroma slaba v Lidlu in Hoferju, kjer smo našli samo šampinjone s Poljske, v Tušu so ponujali le slovenske bukove ostrigarje in (sicer ekološko pridelane in slovenske) šitake, zgolj dve vrsti gob pa so imeli na voljo tudi v Kalčku (ekološke nemškie rjave šampinjone in slovenske eko gobe šitake).

Najdražje so lisičke
Cene gob se od trgovine do trgovine bistveno ne razlikujejo. Najmanj boste odšteli za četrt kilograma šampinjonov (najcenejše smo našli v Lidlu, kjer so bili po 0,79 evra za 250 gramov), povprečno nekaj manj kot en evro. Za bukovega ostrigarja in šitake boste morali odšteti že okrog dva evra (toliko stanejo tudi mešanice omenjenih dveh ali treh vrst gob), najdražje pa so lisičke. Za 200 gramov teh okusnih gob boste odšteli od 3,79 (Spar) do 5,19 evra (E.Leclerc). Nekaj več boste morali odšteti tudi, če se boste odločili za ekološko pridelane gobe – cene teh so za kak evro višje.

Če si želite jurčkov ali katerih drugih gob, pa boste tudi te dni morali poseči po posušenih različicah. Ponudba teh je zagotovo največja v E.Leclercu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.