Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Splet vpliva na spomin

starševski nadzor nad internetom Shutterstock
Ali splet negativno vpliva na naš spomin? Raziskave so pokazale, da so odrasli vse pozabljivejši, saj je v današnjem času informacije veliko lažje najti na spletu.

Splet je postal skoraj nepogrešljiv, vendar slabo vpliva na naše možgane. Po navedbah rezultatov zadnje raziskave, ki je vključila dva tisoč odraslih, niti polovica vprašanih ni vedela, katerega leta je umrla princesa Diana, čeprav se je to zgodilo pred 16 leti. Manj kot tretjina je vedela, katerega leta je padel Berlinski zid, samo polovica pa je zadela pravo letnico prvega človeškega koraka na Luni.

Zanimivo pri vsem pa je ljudem povzročajo preglavice celo datumi zelo odmevnih dogodkov, ki so se zgodili nedavno. Štirje od desetih se niso spomnili leta terorističnega napada na ZDA in zrušitev dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra.

87 odstotkov vprašanih je priznalo, da se zelo zanašajo na splet; ni jim treba zapomniti si tako veliko stvari, ker jih lahko z nekaj kliki hitro preverijo.

Splet je postal nepogrešljiv vir informacij, ki veliko prispeva k sodobnemu načinu življenja, vendar lahko s tem spreminja tradicionalno mišljenje in vrednote starejših generacij.

To, da si posameznik zapomni letnice mejnikov v zgodovini, morda ni tako pomembno kot to, da si zapomni zgodbe za temi dogodki. Tako ne bomo nikoli pozabili preteklosti in jo bomo bolje cenili, zaključujejo pri raziskavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.