Magazin > Lepota & telo
42 ogledov

Spremembe v modni industriji

oblačila Shutterstock
Moda postaja vse bolj ekološka. Oblačila iz druge roke niso več tabu.

Kupovanje rabljenih oblačil je tudi pri nas v zadnjih letih postalo bolj priljubljeno, zdaj pa se moda prepleta še z okoljskimi in družbenimi vprašanji.

Moda z namenom

Oblačilnica dela je trgovina z reciklirano modo in tekstilnimi izdelki ter modo in tekstilijami iz druge roke, ki temelji na načelih socialnega podjetništva. Socialno ogroženim skupinam in posameznikom omogoča prostor za aktivno vstopanje v svet dela in zaposlitve. Zbirajo rabljena oblačila, jih predelujejo in ob tem ustvarjajo delovna mesta za mlade, ki iščejo prvo zaposlitev, ter brezposelne, starejše od 50 let, ki se težko znova zaposlijo. “V Sloveniji namreč danes mladi težko najdejo prvo službo, v zadnjih letih pa je propadla vrsta tekstilnih podjetij, zato je mnogo tekstilnih delavk in delavcev ostalo na cesti,” pravi Mitko Ivanovski iz Društva DSP Center.

Družbeno-okoljska vprašanja

V društvu povezujejo družbene teme z okoljskimi. Omenjena dejavnost namreč varčuje z energijo in naravnimi viri, potrebnimi za proizvodnjo novih izdelkov, in zmanjšuje negativne vplive nenadzorovanega odlaganja odpadnega materiala. Projekt delno financirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Porabijo čisto vse

Nepoškodovana oblačila namenijo nadaljnji prodaji v trgovini z rabljenim tekstilom. Nekatera oblačila nadgradijo modni oblikovalci; tako nastanejo popolnoma nova. Del rabljenih oblačil slabše kakovosti porabijo v nadaljnji predelavi za proizvodnjo industrijskih krp in vrečk ter prodajo z možnostjo predelave v izolacijski material. Preverili smo aktualno ponudbo recikliranih oblačil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.