Magazin > Lepota & telo
49 ogledov

Trening tekačev je več kot le tek

tek Shutterstock
Ne začnite se pripravljati prepozno. Trening naj bo večplasten; uredite stopala.

V prihajajočih mesecih se obeta kar nekaj rekreativnih tekaških prireditev. Čas, da se pripravite nanje, je zdaj. "Če se začnemo na zastavljeni cilj ali tekmovanje pripravljati prepozno, le nekaj tednov prej, je večja možnost za tekaške poškodbe, mišice ne bodo dovolj okrepljene, pa tudi gibljivost bo slabša," pravi Jasna Zagrajšek, vaditeljica teka iz Šus Eurofitnessa.

Ni vse le v teku

Trening tekačev ni le tek. "Tekaška zmogljivost je posledica učinka številnih dejavnikov, na katere vplivamo z različnimi vadbenimi sredstvi, kot so pravilno ogrevanje in ohlajanje, vaje za sklepno stabilizacijo in mišično ravnovesje ter pravilna tehnika teka. Samo povečanje obsega in intenzivnosti teka ni dovolj za vaš boljši in hitrejši tekaški nastop, potrebne so tudi netekaške vsebine," dodaja Zagrajškova.

Poskrbite za stopala

Preden skočite v tekaške superge, pa poskrbite tudi za vaša stopala. "Zimska obutev na stopalih pusti posledice. Tekači in preostali športniki potrebujejo prav posebno, športno pedikuro, pri kateri odstranimo otiščance in morebitna kurja očesa. Njihova stopala so namreč še bolj izpostavljena," pravi Alena Stevič iz salona Miracle touch in dodaja, da se športna pedikura zaključi z masažo s hladilnim gelom. "Zdrava stopala so vsekakor predpogoj za dobro počutje v supergah," sklene Stevičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.