Magazin > Lepota & telo
89 ogledov

Trije razlogi, zakaj jesti mlečne izdelke

mlečni izdelki sir mleko jogurt Shutterstock
Nedavne raziskave govorijo v prid mlečnim izdelkom, tudi polnomastnim.

Švedska študija je pokazala, da ljudje, ki dnevno zaužijejo najmanj osem porcij polnomastnih mlečnih izdelkov za 23 odstotkov zmanjšajo tveganje za nastanek drugega tipa sladkorne bolezni. Ena porcija mlečnih izdelkov predstavlja eno skodelico mleka, jogurt, tri žlice sladoleda in dve do tri rezine sira. Raziskava ni pokazala nobene povezave med tveganjem za nastanek bolezni in vrsto maščobe v mlečnih izdelkih. 

Zaužitje dveh in pol obroka mlečnih izdelkov na dan, pri čemer gre za kombinacijo posnetih in polnomastnih izdelkov, je povezano z nižjim krvnim tlakom in nižjim sladkorjem v krvi. Raziskava, ki so jo opravili v Kanadi, je pokazala, da so imeli ljudje z boljšimi krvnimi rezultati v sebi posebno kislino, ki nastane, če jeste mlečne izdelke. Poleg tega so moški, ki so jedli mlečne izdelke, tehtali manj.

Kitajska študija, ki so jo opravili na približno 4000 odraslih, ki niso jedli nobenih mlečnih izdelkov, je pokazala, da imajo višji krvni tlak, višji indeks telesne mase, več telesne maščobe in krajšo življenjsko dobo kot tisti, ki so na teden pojedli med tremi in sedmimi mlečnimi obroki. 

Prehranska strokovnjakinja Tina Ruggiero priporoča kombinacijo polnomastnih in posnetih mlečnih izdelkov. "Polnomastni izdelki imajo neupravičeno slab sloves. Vedeti je treba, da ti izdelki, na primer sir, vsebujejo edinstvene maščobe, ki jih lahko telo absorbira drugače kot maščobe v drugi hrani.“ Ruggierova ob tem dodaja, da je osem porcij mlečnih izdelkov dnevno nerealna količina. Po njenem mnenju je bliže realnosti ocena, da je idealna količina omenjenih izdelkov dve in pol porcije dnevno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.