Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Tudi e-knjige berite skupaj

računalnik zaslon otrok starš oče Shutterstock
Zgodbe. Malček pri spremljanju pripovedi potrebuje vašo pomoč in spodbudo.

Družina. Računalniki in pametni telefoni spreminjajo način, kako se otroci prvič spoznajo s svetom pripovedovanja, črkami in besedami. Raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Vanderbilt, v njej pa je sodelovalo 81 triletnikov in njihovih staršev, pa je pokazala, da imajo otroci ob branju e-knjig ali spremljanju risanke na zaslonu računalnika enake potrebe kot ob branju knjige - potrebujejo vašo podporo.

Sprašujte jih o zgodbi

Pomembno je predvsem to, da starši otroka ne pustijo samega z zgodbo, temveč ga z vprašanji in komentarji spodbudijo k pogovoru o njej ter tako izboljšajo njegovo razumevanje zgodbe. Strokovnjaki z omenjene univerze svetujejo, da otroke vprašate, kaj vidijo na zaslonu in kaj se dogaja v zgodbi. Mlajši otroci, ki še nimajo razvitega širokega besedišča, pa lahko veliko odnesejo od vaše razlage.

Kaj pa ti meniš o tem?

Ko otroci znajo povedati že veliko, jih k razmišljanju lahko spodbudite tudi, če jih vprašate po njihovem mnenju ali po tem, kaj bi sami naredili, če bi se znašli v vlogi junaka zgodbe, menijo na univerzi. Pri tem poudarjajo, naj bodo takšni pogovori vedno lahkotni, saj boste otroku tako dali vedeti, da spoštujete njegovo mnenje in ste vedno na voljo za poslušanje. Bistvo skupnega branja ali spremljanja dogajanja na zaslonu je prijetno in hkrati poučno preživljanje časa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.