Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

V trgovino samo zaradi slovenskega

paradižnik Shutterstock
Po enem mesecu smo se odločili preveriti obljube oziroma napovedi o izboljšanju ponudbe slovenskega paradižnika v večjih trgovinah znanih trgovinskih verig.

Obiskali smo jih v sredo in četrtek ter odkrili, da v ponudbi sicer še vedno prevladuje cenejši paradižnik iz tujine, a je na policah končno mogoče najti tudi doma pridelanega.

Najcenejši v Mercatorju

Slovenski paradižnik smo našli v Tušu (2,59 evra za kg), Mercatorju (1,89 evra za kg) in Leclercu (2,3 evra za kg), Spar, Hofer, Lidl in presenetljivo tudi Kalček pa ostajajo pri paradižniku iz tujine (Nizozemska, Belgija, Italija, Španija, Turčija in Maroko). Domač paradižnik je bil v vseh trgovinah med dražjimi vrstami te zelenjave. Napovedi pridelovalcev paradižnika iz Prekmurja so se torej uresničile, saj je njihove izdelke mogoče najti na policah trgovine Tuš, v Mercatorju pa trenutno ponujajo paradižnike iz Term Čatež.

Iskanje slovenskega

Pri sprehajanju po trgovinah smo opazili tudi, da je veliko kupcev v trgovino prišlo ravno zato, da bi kupili slovenski paradižnik. Veliko časa so posvetili iskanju pravega med paradižniki in za pomoč spraševali trgovke. “To se nam zdi odlično,” so naša opažanja komentirali v Mercatorju. “Veseli smo, da naši kupci vedno več posegajo po slovenskih izdelkih, zato si jih prizadevamo zagotoviti čim več,” poudarjajo. Toda kot vedno se vse začne pri proizvajalcih, ki morajo najprej zagotoviti dovolj velike količine pridelka. Pridelovalcem paradižnika se je torej uspelo prebiti na trg; držimo pesti, da se bo za tak korak odločil še kdo drug in da ga bodo trgovine podprle vsaj v enaki, če ne v še večji meri.

Komentarjev 4
  • Alvoxy 11:10 21.maj 2012.

    Jaz večinoma kupujem slovenske izdelke in to v slovenskih trgovinah, ker tujim izdelkom ne zaupam preveč, pa tudi tuje trgovine pri nas so meni tako tako. Razni Lidli in Hoferji, tja ne zahajam. Kar se pa paradižnikov tiče pa sem ...prikaži več hudo navdušena nad tem Luštom, ki ga predelujejo nekje v prekmurju. Pa tudi v Tuševih trgovinah se ga dobi, jaz sem ga že probala in super!

  • mirko 19:16 19.maj 2012.

    Pravzaprav bi moral takole razmišljat - prvo pravilo : če je le mogoče jej biološko pridelano doma, ker sam sebe sigurno ne boš goljufal. Drugo pravilo : jej sezonsko hrano, ki je po možnosti pridelano čim bližje tebi doma (hrana, ...prikaži več ki je dejansko Slovenskega porekla). In tretje pravilo, ne kupuj poceni hrane.

  • gunfight 12:54 19.maj 2012.

    Eno izmed mojih osnovnih pravil pri prehrani je: raje manj hrane, ampak tisto kakovostne, kot več hrane in tisto šodraste.