Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Več maščob, manj spermijev

hamburger Shutterstock
Moški, ki pogosto uživajo hitro prehrano in s tem veliko nasičenih maščob, naj bi imeli manj kakovostno spermo kot tisti, ki se prehranjujejo bolj zdravo.

Strokovnjaki znova opozarjajo na pomembnost zdrave prehrane ter zmernost pri uživanju maščob. Pogostega uživanja nasičenih maščob ne povezujejo več le z debelostjo ter boleznimi srca in ožilja, ampak tudi z manj kakovostno spermo. Da bi bilo težav manj, strokovnjaki svetujejo, da v prehrano vključite bolj zdrave omega 3 maščobne kisline.

Jejte bolj zdravo

V primerjavi s tistimi, ki uživajo pretežno zdrave maščobe, imajo moški, ki se prehranjujejo manj zdravo in vsak dan zaužijejo več nasičenih maščob, za kar 43 odstotkov nižje število spermijev in za 38 odstotkov nižjo koncentracijo sperme, je pokazala raziskava harvardske univerze v Bostonu, v kateri je sodelovalo 99 moških, ki se zdravijo na kliniki za neplodnost.

Je neplodnost povezana tudi z debelostjo?

Strokovnjaki opozarjajo, da je kar 71 odstotkov moških, ki se zdravijo zaradi neplodnosti, predebelih. Pri njih je raven koncentracije spermijev običajno pod normalnim nivojem, ki ga določa Svetovna zdravstvena organizacija, kar je manj kot 20 milijonov spermijev na mililiter.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.