Magazin > Lepota & telo
1906 ogledov

Vzroki za napihnjenost

Napihnjenost pesti mnoge. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Napihnjenost in nadležni vetrovi nastanejo z nevtralizacijo želodčne kisline pri prebavi hrane, lahko so posledica napačnega načina prehranjevanja ali pa nakazujejo na resno bolezen.

Vzroki za napihnjenost so različni:

  • Zadrževanje vode: Telo včasih zadržuje več vode, kot jo dejansko potrebuje, največkrat pa je vzrok za to preveč soli v telesu.
  • Vlaknine: Hrana, bogata z vlakninami, močno napihuje in pri prebavljanju se sprošča veliko plinov, ki se kopičijo v črevesju in povzročajo napihnjenost.
  • Sindrom vzdraženega črevesja: Želodčne bolezen, katere glavna simptoma sta bolečine v trebuhu in napihnjen trebuh, spremlja pa ju izmenjavanje zaprtja in driske.
  • Alergije: Napihnjen trebuh je lahko posledica alergije na določeno živilo. Najpogostejše alergije današnjega časa so alergija na laktozo in na gluten. Edina rešitev je, da iz prehrane izločite ali vsaj omejite vnos živil, ki vsebujejo laktozo ali gluten.
  • Crohnova bolezen: Resna kronična vnetna bolezen črevesja, ki jo spremljajo napihnjen trebuh, trebušni krči in pogosta diareja. Vzroka in zdravila za bolezen še ne poznajo, zato je edini ukrep blaženje simptomov; z antibiotiki, protivnetnimi učinkovinami in strogo dieto.
  • Kandida: Prekomerna namnožitev glivic kvasovk v črevesju je pogost vzrok za napoihnjenost. Glavni krivec za to je glivica kandida, odpravljanje stanja pa je precej dolgotrajno in zahteva strogo dieto popolnoma brez sladkorja in izdelkov iz bele moke.


Preženite jo sami

Veliko težav z napihnjenostjo lahko torej odpravite že z ustrezno prehrano oziroma dieto. Najbolje bo, da začnete že kar zjutraj, s pravim zajtrkom. Pri akutni napihnjenosti bo najbolje pomagala toplota, zato se lahko zatečete k termoforju, dobro dene tudi masaža trebuha in gibanje. Iz domače lekarne pomagata tudi kamilični čaj in čaj iz kardamoma. Skratka, za čim manj "napihnjeno" življenje se izogibajte težko prebavljivi hrani in omejite ogljikove hidrate v prehrani. Nadvse pomembno pa je tudi pravilno žvečenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.