Magazin > Lepota & telo
496 ogledov

Začimba, ki škodi kostem

pomfri Shutterstock
Raziskovalci opozarjajo na še en minus, ki se pojavi pri čezmernem uživanju soli. Najbolj priljubljena začimba naj bi bila kriva tudi za izločanje kalcija iz telesa in posledično za slabše zdravje kosti.

Za razgradnjo natrija in kalcija je v telesu zadolžena ista molekula, kar je le še eden od razlogov za manjše uživanje soli, opozarjajo raziskovalci.

Čezmerna količina zaužite soli se tako iz telesa izloči skupaj z urinom, najnovejša raziskava, ki so jo naredili na kanadski univerzi Alberta pa je pokazala, da se skupaj s soljo izloči tudi veliko kalcija. Pomanjkanje kalcija spodbuja slabljenje kosti in osteoporozo, večja količina kalcija v urinu pa je lahko kriva tudi za pojav ledvičnih kamnov, poroča ameriška revija za fiziologijo.

Porast količine soli v hrani je trend, razširjen po vsem svetu. Številne evropske države v svoje programe javnega zdravstva že nekaj let vključujejo dejavnosti za zmanjševanje njenega uživanja v vseh starostnih skupinah, podatki za Slovenijo pa kažejo, da povprečno zaužijemo kar 12 gramov soli na dan.

Dnevne potrebe po soli (1,4 grama za odrasle) zadovoljita že dve rezini črnega kruha. Deset dekagramov suhe salame, slanih palčk, čipsa in smokijev vsebuje okoli štiri grame soli, kos pice okoli dva grama soli, obrok hitre prehrane pa okoli pet gramov soli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.