Magazin > Lepota & telo
78 ogledov

Zakaj jesti korenje

korenje Žurnal24 main
Redno uživanje korenja bi lahko zmanjšalo tveganje za nastanek nekaterih tipov raka dojk.

Raziskava, objavljena v The American Journal of Clinical Nutrition, je pokazala, da bi lahko redno uživanje korenja zmanjšalo možnosti nastanka določenih tipov raka dojk do 60 odstotkov. Enak učinek imajo tudi druga živila, ki vsebujejo betakaroten, kot so špinača, rdeča paprika in mango. 

Povezavo med prehrano in rakom so preiskovali tudi evropski znanstveniki. V raziskavo so zajeli 1500 žensk z diagnozo rak dojke in 1500 zdravih žensk. Izprašali so jih o njihovih prehranjevalnih navadah in opravili krvne teste, s katerimi so merili prisotnost betakarotena, vitamina C in drugih snovi, ki jih v telo zaužijemo z zelenjavo. Rezultati so pokazali, da je pri ženskah, ki jejo veliko živil, bogatih z betakarotenom, od 40 do 60 odstotkov manjša verjetnost za razvoj nekaterih tipov raka dojke. 

Ob tem pa znanstveniki opozarjajo, da ni živila, ki preprečeval nastanek raka. Pomembno je, da posamezniki živijo zdravo. To pomeni, da vzdržujejo primerno telesno težo, imajo uravnoteženo prehrano, so fizično aktivni in omejijo uživanje alkohola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.