Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Zapeljivi modni pogledi

Piko na i celotnemu videzu naj dajo očala!
1/16
Žurnal24 main
Sončna očala so postala pomembna in nujna zaščita za oči, vsem modnim navdušencem pa predstavljajo pomemben modni dodatek.
Modne smernice
Letošnje modne smernice pri očalih so bogate z raznolikimi trendi. Zajemajo prav vse, od pilotskih očal do velikih okroglih očal s poudarkom na retroslogu iz sedemdesetih let s tankimi okvirji, ne manjkajo pa niti mala okrogla očala, ki jih je na prestol postavil legendaren John Lennon. Pilotska očala se z majhnimi spremembami v kolekcijah pojavljajo že kar nekaj sezon in nič ne kaže, da bi kmalu zapustila svoje mesto med zmagovalci. Po drugi strani so velik hit še naprej ogromna očala z masivnimi okvirji, z različnimi modnimi dodatki in nakitom ob straneh.

Visoka moda
Tudi med oblikovalci visoke mode je letošnja sezona raznolika. Cerrutijeva očala zaznamuje plemenit videz z ekstravagantnim dizajnom. Robert la Roche ponuja očala vsem ljubiteljem trendovskih očal v aktualnem "gothic" dizajnu, ki osvaja modni svet, Fendi pa klasične retromodele povezuje s svetovno znanim Fendijevim simbolom. Očala Gucci imajo drzne okvirje z neverjetno stilsko zasnovo in so namenjena preudarnim uporabnikom. Furla navdihuje z eleganco in čutnostjo v prefinjenih oblikah in barvnih kombinacijah. Očala poudarjajo večnost filmskih legend, zajeto v brezčasni sedanjosti, in eleganco ustvarjanja. Prada s svojimi sončnimi očali tudi letos poskuša ostati izvirna. Vendar pa je kljub raznolikim trendom hit sezone individualizem. Biti drugačen v poplavi novih trendov je postala nuja tudi pri sončnih očalih. Očala z drugačnimi, zanimivimi okvirji nevsakdanjih oblik in barv, z različnimi detajli, ki lahko visijo ob straneh, so letošnji statusni simbol vseh tistih, ki želijo biti drugačni in hočejo poudariti svojo osebnost.

Michael Kors © AFP

 
V živahnih barvah
Okvirji, s katerimi se bomo srečevali v letošnji sezoni, so dvo- ali tribarvni, kar pomeni, da je lahko zunanja stran okvirja drugačne barve od notranje ali pa so ročaji drugačne barve kot sprednji del. Barvnih kombinacij je torej kar nekaj, vodilne na barvni lestvici pa so oranžna, rdeča, turkizna, vijoličasta, zlata in bela. Novost so rumena, oranžna in vijoličasta stekla, spet se vračajo tudi odsevna stekla v zlatem ali srebrnem odsevu.

Pazite na leče
Največ pozornosti je pri zaščiti oči pred nevarnimi sončnimi žarki treba nameniti lečam, ki se med seboj ne razlikujejo le po zatemnitvi, ampak tudi po uporabljenem materialu. Tehnologija razvoja plastičnih materialov je sicer zelo napredovala, toda še vedno ločimo bolj in manj kakovostne leče. Razliko lahko opazimo, če kupujemo očala s steklenimi lečami. Takšna očala so navadno malo težja, toda trpežnejša.

Kako izbrati prava
Prava očala morajo pristajati tako osebnemu slogu kot tudi obliki obraza. Pomembno je tudi, da niso breme nosu in ušesom. Dobra sončna očala niso vedno najdražja. Imeti morajo stekla, ki prepuščajo ostro in jasno svetlobo, a preprečujejo vstop ultravijoličnim žarkom. Vsa očala, ki so na prodaj v državah Evropske unije, morajo ustrezati varnostnim standardom, opremljena pa morajo biti z nalepko CE. Za vsakdanjo uporabo in vožnjo imejte srednje zatemnjena očala, za na plažo ali pri močnem soncu pa uporabljajte temnejša očala, ki prepuščajo manj svetlobe. Očala naj segajo do obrvi in naj bodo dovolj velika, da vam sončni žarki ob straneh ne bodo silili v oči. Dobra očala se bodo vaše kože dotikala samo na dveh mestih: na nosu in za ušesi. Kakovostna modna očala ne ščitijo le pred UVA-, ampak tudi pred UVB-žarki. Njihova zatemnitev naj bo do devetdesetodstotna, kar je pomembno zlasti za tiste, ki nosijo kontaktne leče.

Za športnike
Za športne dejavnosti si izberite očala, ki imajo aerodinamično obliko in si jih lahko dobro pritrdite na obraz. Dobro je, da imajo polarizirane leče, ki povečajo kontrast in omogočajo boljše zaznavanje barv. Polarizirana sončna očala so zasnovana tako, da učinkovito zmanjšujejo bleščanje. Odličen je tudi trojni protirefleksni sloj, ki prepreči popačeno sliko. Če se odpravljate v hribe, si omislite očala z zaščito ob straneh in na nosnem delu, če boste letos dopust preživeli na jadrnici, pa si kupite taka, ki se ne potopijo.

Korekcijska sončna očala
Če spadate med ljudi, ki nosijo korekcijska očala, ste verjetno že slišali, da so na voljo sončna očala, narejena za vaše posebne potrebe. Izdelovalci tudi v tem primeru niso pozabili na modno obliko. Pri nakupu bodite pozorni na vzdržljivost in trdnost okvirjev, kakovost in barvo leč ter splošno vzdržljivost samih očal.

Članek je bil objavljen v reviji ZAME , brezplačni prilogi časnika Žurnal24, ki je izšla 5. junija.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.