Magazin > Lepota & telo
472 ogledov

Zelenjava in sadje, ki ga ne smete lupiti

Trgovina Anže Petkovšek
Določeno zelenjavo in sadje lahko povsem uničite, če ga pred pripravo olupite.

V lupini sadja in zelenjave se nahajajo zelo pomembni vitamini, ki vsebujejo številne hranljive snovi. Iz tega razloga bi bilo najbolje, da ta živila uživate surova. 

Sadje in zelenjava bi morala biti sestavni del našega jedilnika, pri čemer pa je treba nameniti del pozornosti tudi pripravi teh živil. K lupljenju nas velikokrat spodbuja tudi mišljenje, da je v olupku veliko pesticidov in podobnih snovi. 

Raje kot da sadje in zelenjavo olupite, jo dobro operite pod toplo vodo. Še posebej se potrudite pri naslednjih živilih:

1. Jabolka – V olupku jabolka je veliko pektina. Če vsak dan pojeste eno srednje veliko jabolko, s tem zaužijete 3 grame prehranskih vlaken, kar je 10 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa. Omenjena vlakna nižajo holesterol in sladkor v krvi.

2. Korenje – Na prvem sloju korenja in takoj pod njim je največ hranljivih snovi. Korenje je bogato z betakarotenom, ki je tudi v drugih oranžni in temnozeleni zelenjavi. Vsebuje tudi vitamin A, ki je potreben za normalno delovanje kože in krepi imunski sistem.

3. Krompir – Krompir je bogat z vlakninami in vitaminom C. Da bi ohranili vse hranilne snovi, ki jih ima to živilo, je zelo pomembno, na kakšen način ga pripravimo. Če ga pripravljate brez olupka, gre v nič velik del vitamina C. Če se odločite, da boste krompir kuhali ali pekli z olupkom, boste na ta način ohranili vsaj eno tretjino vitamina C.

4. Kumare – Nekaterim ni všeč grenak okus, ki ga imajo neolupljene kumare. Šestindevetdeset odstotkov kumare je voda, medtem ko se največ hranljivih snovi nahaja v olupku. Predvsem je v njem veliko vitamina A.

5. Jajčevec – Ko izbirate jajčevce, bodite pozorni na to, da je plod čvrst, saj ga tako ne bo treba lupiti. V lupini se nahaja antocian, ki nase veže železo in ščiti celice pred poškodbami. Odličen je tudi za nižanje holesterola.

Komentarjev 10
  • kapibara 17:20 26.junij 2016.

    Hudiča, mei so pa šele za Abrahama dopovedali, da je potrebno orehe in kokos prej streti.. :-(

  • kapibara 17:12 26.junij 2016.

    Mami je imela v najemu parcelci, v sp. Črnučah, v velikosti 12 povrečnih gred za skromnih 27 evr na leto.. seveda , štihal sem pa jest.. :-)

  • Ferluci 15:09 26.junij 2016.

    Veš kaj, da v svojem življenju nisi zmožen kupiti ali vzeti v najem ene kmetijske parcelice za vrt si pa res popolnoma nesposoben ali len.