Magazin > Lepota & telo
64 ogledov

Zgodnja puberteta, več srčnih bolezni

srce Shutterstock
Dekleta, ki v puberteto vstopijo zgodaj, so podvržena večjemu tveganju za pojav srčno-žilnih bolezni, je pokazala nova španska raziskava, objavljena v strokovni reviji Annals of Family Medicine.

Glavni krivec za to naj bi bil hormon estrogen, ki naj bi ščitil srce in ožilje, v telesu pa je v večji količini prisoten od pubertete do menopavze, ko se njegova raven zelo zniža. Zgodnji začetek pubertete pa v povprečju s seboj prinaša tudi zgodnejši začetek menopavze, kar pomeni, da ženska prej ostane brez estrogenske zaščite. Znanstveniki sklepajo, da so tudi zaradi manjše ravni estrogena srčno-žilne bolezni pri moških v srednjih letih pogostejše kot pri ženskah.

Če ugotovitve spremenimo v številke, večje tveganje pomeni, da so ženske, ki so v puberteto vstopile (dobile menstruacijo) pred 12. letom, podvržene 23-odstotnemu povečanju tveganja za bolezni srca in ožilja ter 28-odstotnemu povečanju tveganja za to, da bodo umrle zaradi kapi.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.