Magazin > Lepota & telo
106 ogledov

Živila, ki niso tako zdrava, kot mislite

Ekološke izdelke je danes preprosto najti skoraj povsod. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vegansko, brez glutena, polnozrnato, brez maščob … Ni vse tako zdravo, kot se sliši.

Že dalj časa se opozarja, da so jogurti, ki vsebujejo le malo maščob, kljub temu zelo kalorični, saj so polni sladkorja. Obstaja pa še več pasti.
 
Kruh s semeni in pšenični kruh
Kruh je ponavadi narejen iz rafiniranih semen in ne celih, ki so bogata z minerali, vitamini, beljakovinami in vlakninami. Pred nakupom dobro preberite oznake. Če na njej piše, da je kruh narejen iz beljene moke ali obogatene nebeljene pšenične moke, pustite kruh v pekarni.

Vegansko
Samo zato, ker je vegansko, še ne pomeni, da je tudi zdravo. Tudi veganski piškoti, kruh in torte lahko vsebujejo veliko sladkorja, maščob in kalorij. Mišljenje, da je sladica bolj zdrava, če vsebuje kokosovo olje in agavin sirup, je napačno.

Zamrznjen jogurt
Sliši se bolj zdravo in manj kalorično od navadnega sladoleda, a temu ni tako.

Prelivi za solate
Preliv brez maščob je bolj zdrav? Morda boste zaužili manj kalorij, a vaše telo vam bo bolj hvaležno, če boste izbrali preliv, ki vsebuje maščobe, saj bo telo tako absorbiralo več hranilnih snovi, ki jih najdemo v solati.

Vnaprej pripravljena solata s piščancem, rakci, tuno ...
Ni vsaka solata zdrava … V mnogih solatah, ki jih že vnaprej pripravljene najdemo v trgovini, je veliko maščob, še zlasti, če vsebujejo majonezo, in tudi sladkor.

Kikirikijevo maslo z manj maščob
Manj maščob, a več sladkorja. Izberite raje navadno kikirikijevo maslo, saj vsebuje zdrave maščobe, ki ščitijo pred boleznimi srca in ožilja ter zmanjšujejo verjetnost za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

Energijske ploščice
Veliko energijskih ploščic vsebuje koruzni sirup,  sladkor, nezdrave maščobe in umetne snovi. Ena ploščica ima lahko 350 kalorij, kar za malico ni malo.

Smoothie iz trgovine
Pri nakupu takšnih pijač bodite pozorni. Vsebujejo veliko sladkorja, mnogim dodajajo celo razne sirupe.

Predelano puranje meso
Puranje meso je bogat vir beljakovin, mnogi pakirani puranji izdelki pa žal vsebujejo preveč natrija, konzervansov in nitratov. Previsoka količina natrija lahko vodi v povečan pritisk, ki je glavni krivec za srčne in možganske kapi.

Živila "brez maščob"
Niso vse maščobe slabe. Zdrave nasičene maščobe dajejo občutek sitosti in uravnavajo raven holesterola v krvi.

Športne pijače
Večina športnih pijač  vsebujejo elektrolite (kalija in natrij), ki jih tisti, ki trdno trenirajo potrebujejo. Te pijače pa na žalost vsebujejo tudi veliko sladkorja, zato se jim, če se tistega dne niste dobro preznojili, raje izognite.

Granola
Naredite jo sami, da se izognete nepotrebnim kalorijam. Namesto sladkorja, medu ali koščkov čokolade, uporabite suho sadje.

Živila brez glutena
Piškoti, krekerji in pecivo brez glutena so pogosto polna rafiniranih semen, sladkorja in maščob.
Če želite jesti živila brez glutena, posezite po sadju, zelenjavi, oreščkih in mlečnih izdelkih.

Dietne pijače
Vsebujejo umetna sladila, ki niso zdrava. Več o pijačah, ki jih raje pustite v trgovini, si lahko preberete TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.