Magazin
47 ogledov

Martinovo pred martinovim

vino Shutterstock
Pred svetim Martinom v Ljubljani in Halozah danes že praznično.

November zaznamuje praznik svetega Martina, ko se mošt spremeni v vino. Čeprav ta dan praznujemo šele 11. novembra, pa že danes poteka nekaj prireditev, ki so uvod v praznovanje nastanka žlahtne kapljice. Bogat program so pripravili predvsem v Ljubljani in Halozah.

Vinski sprehod po Ljubljani

Prestolnica se bo na martinovanje pripravljala s predmartinovim sprehodom po Stari Ljubljani. Mestne ulice bodo danes med 10. in 17. uro napolnile stojnice z vrhunskimi vini iz vseh vinorodnih dežel. Pravzaprav se bo prireditev neuradno začela že pol ure prej, ob 9.30, ko se bodo člani Združenja slovenskega reda vitezov vina izpred Mesarskega mostu v spremstvu vinskih kraljic odpravili do mestne hiše, kamor bodo odnesli sod vipavca.

Prav pred mestno hišo pa bo med 10. in 14. uro potekala predstavitev županskih vin. Dogajanje bodo pospremile tudi kulinarične dobrote; kar boste pokusili, pa boste večinoma lahko tudi kupili.

Danes začetek v Halozah

Dvotedensko martinovanje v Halozah se bo s praznovanjem v Občini Videm začelo že danes ob 15. uri v šotoru pred občino in v Vidovi kleti. Uro zatem bo v Podlehniku pokušina vin, mošta in kulinaričnih dobrot, ki jo bo pospremila kulturna prireditev.

Nedelja bo v Halozah minila predvsem v znamenju mošta, saj se bo ob 10.30 v Stanošini začela maša z njegovo blagoslovitvijo, pospremila jo bosta izbor vinogradnika leta in šaljivi krst mošta s tradicionalnimi običaji (v Zgornjih Leskovcih ob 11. uri), ob 15. uri pa ste vabljeni v Vaški dom Majski vrh na druženje ob moštu.

Komentarjev 1
  • erikkk 11:38 03.november 2012.

    Kar se tiče alkohola je itak celo leto praznično.