Magazin
24 ogledov

Naučite se ločevati

plastenke Shutterstock
Varčujemo z energijo. Kilogram plastične embalaže prihrani 1,5 kilograma izpustov ogljikovega dioksida.

Zavedati se moramo, da ločevanje ni težko in da se pri tem manjše napake včasih zgodijo. Največja napaka je, da odpadkov ne ločujemo,” pravi Valter Nemec, namestnik direktorja Snage, ki je prepričan, da “vsi vemo, kaj so biorazgradljivi odpadki (ostanki priprave hrane in odpadki z vrtov), vemo, kaj sta papir in karton, vemo, kaj je embalažno steklo ter da je embalaža vse, kar smo prinesli iz trgovine, a tega nismo porabili ali pojedli”.

Odpadki naj bodo čisti

Zaželeno je, da so ločeno zbrani bioodpadki, papir in embalažno steklo čim čistejši, saj se ti tudi vsi predelajo,” opozarja Nemec.

Papir mora biti suh

Med papir in karton ne mečite kartonske votle embalaže tekočin, samokopirnega, povoščenega in plastificiranega papirja, celofana, tapet, higienskega papirja ter kakorkoli umazanega ali navlaženega papirja in kartona.

Ogledala niso steklo

V smetnjak za steklo ne spadajo okensko, avtomobilsko in drugo ravno steklo, ogledala, kristalno in ekransko steklo, steklo svetil, pleksi, karbonsko in laboratorijsko steklo, porcelan, keramika ter žarnice in svetlobne cevi.

Igrač ne med embalažo

Med embalažo ne spadajo plastična in kovinska embalaža nevarnih snovi ter kosovni plastični predmeti. Embalažo, preden jo odvržete v smetnjak, vedno izpraznite ter ji odstranite zamaške in pokrovčke. Zaželeno je, da plastenke in pločevinke stisnete na čim manjšo površino.

Kosti in meso niso bio

Med biološke odpadke prav tako ne spadajo olja in maščobe, cigaretni ogorki, tekoči ostanki hrane, iztrebki domačih živali in plenice, plevel, ki semeni, ter pepel.

Spodbujanje k ločevanju

Ločevanje odpadkov narašča po zelo visokih letnih stopnjah (povprečno 15 odstotkov). Tudi čistoča ločeno zbranih odpadkov je na visoki ravni; število napak je manjše od treh odstotkov. Vsi ločeno zbrani odpadki se pregledajo tudi v sortirnici, kjer se napake odpravijo. Če včasih ne vemo, ali neka embalaža spada med karton ali bioodpadke, jo lahko odložimo med drugo embalažo. Te odpadke bodo pravilno razvrstili delavci v sortirnici. Za več informacij obiščite spletno stran Jhl.si/snaga/znanje/abc.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.