Magazin
341 ogledov

Nosečnost brez otroka

Nekatere ženske z namišljeno nosečnostjo si tudi domišljajo, da na sliki vidijo Žurnal24 main
Namišljena nosečnost (psevdocieza) je na videz nelogična reakcija, ki je sicer redka, a prizadene tako ženske kot moške.

"Namišljene nosečnosti so redke in na videz povsem nelogične reakcije žensk, ki utrpijo določeno psihično stresno reakcijo, bodisi ob izgubi otroka ali zaradi neizmerne želje po otroku," pojasnjuje ginekologinja Darija Strah. Povečanje dojk, obsega pasu, izostanek menstrualne krvavitve in jutranja slabost so nosečniški simptomi, ki spremljajo psihološke znake. "Ženska si v svojem namišljenem svetu zgradi resničnost pričakovanja otročička, se začne povsem drugače vesti, kretnje telesa in razmišljanje je zelo podobno pravim nosečnicam," dodaja. "Ker je to stanje nekakšno bolezensko dogajanje, seveda taka ženska nima pravega vpogleda v svoje stanje in odklanja pogovor pri psihologu in psihiatru, ki bi ga vsekakor potrebovala. Ko pride čas za porod, seveda otroka ni, okolica jo obsoja, a taka ženska seveda potrebuje strokovno pomoč," še pravi sogovornica.

Ginekolog in psihiater pomembna
V preteklosti je bilo teh primerov več, v današnjem času pa je ultrazvočna diagnostika zelo razvita in tako nesojeno nosečnico "razkrinkajo" že na začetku, pojasni Strahova in doda, da se občasno taki primeri pojavijo le še pri hudo duševno bolnih ženskah. "A po pregledu jih pomirimo in strokovno pomagamo, da preživijo svoje želje po otroku na zdrav način." Ker gre za motnjo, ki je na meji med ginekologijo in psihiatrijo, je potreben pristop obeh. Ginekolog mora bolnico jasno in uvidevno seznaniti, da ni noseča, psihiater pa ji pomaga razrešiti vzroke, ki so pripeljali do lažne nosečnosti. K uspešnem zdravljenju pa veliko pripomore tudi pomoč in podpora svojcev, še posebno partnerja.

Navidezno noseči tudi moški
Simptom pa se pojavlja tudi pri moških, v najbolj kritično skupino strokovnjaki uvrščajo moške s problemi v spolni identifikaciji in bolnike s psihozo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.