Magazin > Odnosi in prosti čas
101 ogledov

Koga ljubijo komarji

Komarji so napadli Osijek, ki so ga pred kratkim prizadele poplave. (Foto: Shutt Žurnal24 main
Vam je babica rekla, da vas komarji napadajo, ker imate sladko kri? V tem je nekaj resnice …

Entomolog in strokovnjak za komarje Jonathan Day pravi, da so vsega krive snovi v naši koži, kot na primer mlečna kislina, ki zelo privlači komarje. "Obstajajo tudi dokazi, da je krvna skupina 0 pri komarjih bolj priljubljena kot A ali B,“ je še povedal Day.

Genetika je kriva tudi za nekaj drugih dejavnikov, ki privlačijo te male vampirje. Pomemben je tudi metabolizem oziroma količina ogljikovega dioksida, ki ga med kurjenjem energije izloča telo. Komarji namreč s pomočjo ogljikovega dioksida identificirajo svojo "žrtev“. Med tistimi, ki proizvajajo več ogljikovega dioksida so nosečnice in ljudje s prekomerno težo. Tudi alkohol in fizična aktivnost pospešujejo metabolizem in privlačijo komarje.

Na svojo genetiko ne morete vplivati, lahko pa vplivate na svojo oblačila. Day pravi, da vas bodo komarji prej našli, če boste odeti v temne stvari. "Komarji imajo že ob rahlem pišu vetra težave z letenjem, zato se gibajo v bližini tal. Vašo silhueto primerjajo s horizontom, zato boste v temnih oblačilih bolj opazni kot v svetlih.“ Izdali vas bodo tudi hitri gibi.

Strokovnjak svetuje, da se v sezoni komarjev oblačite v oblačila iz blaga, ki diha in se namažete z repelentom.

Komentarjev 1
  • gamarac 19:12 11.september 2014.

    Prosim za izpolnitev kratke anonimne ankete na temo varnost osebnih vozil:ANKETAhttps://www.1ka.si/a/43295Hvala in lep pozdrav