Magazin > Odnosi in prosti čas
661 ogledov

Najbolj prodajana knjiga pri nas: Slovenec izrinil Harryja Potterja

boštjan gorenc mediaspeed
V letu 2016 smo Slovenci v knjigarnah največ pozornosti namenili slovenskemu avtorju, ki je premagal celo legendarnega Harryja Potterja.

Zanimalo nas je, katere knjige smo Slovenci kupovali v letu 2016 in se obrnili na tri največje založbe: Mladinska knjiga, Felix (Učila International, d.o.o.) in Državna založba Slovenije.

Hrry Potter | Avtor: Profimedias Profimedias
V Mladinski knjigi so nam povedali, da je naziv največje uspešnice leta 2016 prejela knjiga slovenskega avtorja. Glede na to, da se je v letošnjem letu po več kot desetih letih s knjigo o Harryju Potterju vrnila J. K. Rowling, nas je to zelo presenetilo. Knjiga, ki je premagala legendarnega mladega čarovnika je sLOLvenski klasiki 1 Boštjana Gorenca – Pižame. Gorenčevo knjigo, ki je namenjena tako mlajšim kot tudi starejšim bralcem, so prodali v več kot 6000 izvodih, slovenski prevod o Potterju (Harry Potter in otrok prekletstva) pa v 4000 izvodih. V angleškem jeziku pa je z več kot 2000 prodanimi izvodi s konkurenco pometel Harry Potter and the Cursed Child.

Pobarvanka za odrasle Skrivni vrt | Avtor: Mladinska knjiga Mladinska knjiga
V knjigarni Felix so bile letos najbolj dobičkonosne pobarvanke za odrasle. Teh so prodali več kot 20 tisoč izvodov. Najbolj priljubljeni sta bili Skrivni vrt in Začarani gozd, ki sta bili tudi prvi dve med temi. Med otroškimi oziroma mladinskimi knjigami pa je bila najbolj priljubljena Guinessova knjiga rekordov 2017. "Ta je za naslednje leto izšla že septembra. Miklavž jo je razgrabil v skoraj 5000 izvodih, kolikor je bilo tudi naklade,“ so nam povedali v Felixu. Tudi tu je bila med angleškimi knjigami najbolj priljubljena Harry Potter and the Cursed Child: "Te smo prodali več kot slovenske različice, saj smo angleško kupcem ponudili na isti dan, kot je izšla v tujini.“

V DZS-ju pa je bila najbolje prodajana knjiga v letošnjem letu Življenje je tvoje avtorice Louise Hay. Med otroškimi knjigami pa Tina in medvedja moč (Tina Maze – resnična pravljica) Primoža Suhadolčana, katere glavni lik je naša najboljša smučarka. Tujih knjig imajo v DZS-ju zelo malo, zato podatka o prodaji teh nismo dobili.

Žepnice ali trda vezava?

Kot so sporočili iz vseh treh knjigarn, je knjig mehke vezave prodanih veliko več kot tistih s trdimi platnicami. Predvsem v Felixu pravijo, da so te velik hit, saj bralci knjigarno poznajo po njihovi zbirki Žepna knjiga, v kateri leto izide 150 različnih naslovov. "Letno prodamo več kot milijon knjig. Žepna knjiga pa je naša daleč najbolj prodajana zbirka,“ so povedali v Felixu.

Komentarjev 1
  • Gigiiinjo 15:28 01.januar 2017.

    zanimivo. žal mi je samo te velikanske razlike v cenah med knjigami s trdimi platnicami in mehkimi. >Razumljivo da je cena višja samo 30€ za knjigo je pa res malo preveč. Če že se v felixu splača pogledat med znižanimi ...prikaži več knjigami. marsikaj zanimivega se najde :)