Magazin > Odnosi in prosti čas
28 ogledov

Odkrili gen sreče!

mati mama otrok veselje sreča plaža morje Shutterstock
Znanstveniki so odkrili gen, ki naj bi predstavljal temelj sreče ter na podlagi tega tudi to, kateri narodi so v sami osnovi bolj srečni in kateri manj.

Glede na študijo, nedavno objavljeno v Journal of Happiness Studies, si ljudje, ki sami sebe pojmujejo kot srečne posameznike, bolj verjetno delijo določen gen.

V študiji so raziskovalci uporabili podatke iz svetovne ankete o vrednotah (WVS), ki so jo izvajali med leti 2000 in 2014. Pri tem je šlo za razsikavo, ki se je osredotočala na spreminjanje vrednot in prepričanj posameznikov skozi leta. Izsledki omenjene ankete so dali jasno sliko o tem, kateri narodi so v svoji osnovi bolj srečni. Odkrita je bila močna korelacija med srečo naroda in t.i. gena FAAH.

Srečne države

Države, pri prebivalcih katerih je bil omenjeni gen najbolj prisoten, so se na lestvici sreče uvrstile najvišje. Sem spadajo Gana in Nigerija v zahodni Afriki, Mehika in Kolumbija v Latinski Ameriki in Švedska v severni Evropi. Na drugem koncu kontinuuma najmanj srečnih držav pa se nahajajo Jordanija, Irak, Kitajska in Egipt.

Raziskovalci pri tem poudarjajo, da je to samo eden izmed dejavnikov sreče in opozarjajo pred previsoko stopnjo poenostavljanja, saj je sreča sicer preplet in rezultat mnogovrstnih dejavnikov.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.