Magazin > Odnosi in prosti čas
20704 ogledov

Takšni pari imajo najboljši seks

seks, ljubezen
Kaj je parom, pri katerih tudi po več letih skupnega življenja iskrica strasti v spalnici še ni ugasnila, skupnega?

Portal Health piše, da je stopnja pozornosti, ki si jo pari izkazujejo izven spalnice, neposredno povezana z željo po spolnosti.

Študija, ki je bila objavljena v Journal of Personality and Social Psychology, je pod drobnogled vzela psihološki koncept, ki predvideva, da se privlačnost med osebama zmanjšuje s povečano stopnjo udobja in bližine, ki ju par začuti v zvezi. Gre za posledico rutine, ki se čez čas pritihotapi v odnos.

Nova izraelska raziskava pa je pokazala, da to ne drži vedno in da ni nujno, da povečana intima ubija libido in strast.
Znanstveniki so prosili sto parov, naj šest tednov pišejo dnevnik, v katerem je bilo treba vsakodnevno oceniti stopnjo privlačnosti, ki jo čutijo do partnerja, partnerjev odnos do njih, kolikokrat na dan so se počutili posebne in oceno partnerjeve vrednosti.

Rezultati so pokazali, da so se tisti, ki so imeli občutek, da jim partner posveča pozornost in da je odziven, počutili posebne in partnerjevo vrednost ocenili bolje, kar je posledično dvignilo spolno privlačnost, ki jo čutijo do boljše polovice. Pri ženskah je bil ta učinek sicer večji kot pri moških.

"Ljudje, ki so partnerja ocenili za „odzivnega“, verjamejo, da jih partner razume in da so mu njihove potrebe in cilji pomembni,“ je razložila Gurit E. Birnbaum, avtorica študije, ki je še poudarila, da partnerjeve odzivnosti ne smemo enačiti s prijaznostjo. Gre za posvečanje pozornosti. "Vzemite si čas za pogovor in partnerja poslušajte. Pri tem ga ne prekinjajte in vzdržite se sodb. Nato partnerjevim potrebam in željam dodelite vsaj enako, če ne celo višjo, stopnjo pozornosti kot svojim,“ svetuje strokovnjakinja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.