Magazin > Odnosi in prosti čas
2395 ogledov

Žganje iz kruha: Okoljevarstvena ideja mladega Vrhničana

1/3
osebni arhiv
Žganje iz sadja je nekaj povsem običajnega, sploh v Sloveniji. Zdaj pa smo dobili še žganje iz kruha …

 | Avtor: strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik
Martin Kržič, varstveni biolog, ki končuje magistrski študij managementa trajnostnega razvoja, je na konferenci, ki so jo organizirali Ekologi brez meja, prišel na prav posebno idejo – žganje iz odvečnega kruha. "S sošolci smo se udeležili te konference, kjer je bil en sklop tudi predavanje o zavržkih hrane. Kot dober primer prakse so izpostavili belgijsko pivovarno, ki pivo prideluje iz starega kruha. Doma imamo žganjekuho in sem hitro povezal – če so naredili pivo iz kruha, potem se destilira in se da narediti tudi žganje."

Martinu je žganjekuha blizu, saj jo imajo doma že 23 let. "Oče je z žganjekuho doma začel leta 1994. Imamo pa 18 različnih pijač, to so žgane pijače, likerji in grenčice," je povedal zgovorni Vrhničan in dodal: "Ko sem doma predstavil idejo, so jo sprva sprejeli z malce rezerve, češ naj poskusim in bom videl, niso pa delovali preveč navdušeni. Priznam, prva serija je bila grozno zanič. Potem pa je bilo vedno bolje." Doda, da je verzija, ki smo jo med intervjujem lahko tudi poskusili, peta ali šesta serija: "Od same konference pa do danes je minilo eno leto in pol."

Zanimivost: Iz kilograma kruha dobiš več sladkorja, kot iz kilograma jabolk, zato za izdelavo žgane pijače potrebuješ več kilogramov jabolk kot kruha.

Doda, da je bilo kar nekaj birokracije, saj sta se predvsem dva člena 'tepla' med seboj. Eden je predvidel, da je kruh lahko surovina za žganje, drugi ne. A pravi, da se bo zdaj uredba o žganih pijačah spremenila in da ne bo težav. "Problem je nastal, ker en člen pravi, da je surovina za žganje lahko surovina kmetijskega porekla, kar kruh ni, ker je že predelan. Po tem členu, kruh ne bi smel biti. Drug člen pa pravi, da je lahko surovina kmetijskega porekla ali živila, ki je primeren za prehrano ljudi. Kar kruh je, ampak zaradi tistega prvega člena mi nihče ni hotel reči, da je kruh okej."

Martin si prizadeva, da bi z Brodko postali prepoznavni na slovenskem trdgu kot pionirji v vključevanju presežkov hrane v proizvodne procese. Pijača je ena večjih inovacij v svetovnem merilu na področju alkoholnih pijač v zadnjih letih.

Pravi, da je bila ciljno občinstvo na začetku popolnoma drugačno kot je zdaj: "Mislil sem, da bo pijača všeč tistim, ki so okoljsko ozaveščeni. Ugotovil pa sem, da je ta krog veliko širši. Kruh je kot neko tradicionalno živilo zanimivo tudi starejšim, vsem mlajšim 'hipsterjem' je zanimivo, ker je drugačno in podobno."

Pravi, da na račun Brodke, žgane pijače iz kruha, dobiva veliko pohval: "Ljudem je všeč, ker je žgana pijača, a ne zapeče, ko jo popiješ. Je pijača, ki ima zelo poseben okus, prijetno aromo in svoj karakter."

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:48 30.julij 2017.

    In čemu izdelava žganja iz kruha ? Ali ni dovolj pijancev v Sloveniji ?