Magazin
28 ogledov

Pokanja se bojim!

psiček Shutterstock
Ko začne pokati, žival zamotite z igro.

Poki petard in raket so moteči za vse živali, zato poskrbite, da bo vaš ljubljenček praznike preživel čim manj stresno. “Čutila psov so veliko občutljivejša kot naša, saj imajo boljši sluh in voh. Med posledicami pokov se zato lahko pojavijo velika panika, preplašenost in pobegi,” pravi veterinarka Iris Selan. Ne pozabite pa tudi na druge hišne ljubljenčke: mačke, glodalce in ptice. Zanje so poki prav tako nadležni, čeprav tega ne pokažejo tako izrazito kot psi.

Naj ne bodo sami doma

Selanova svetuje, da živali ne puščate samih doma. Če jih doma že pustite same, naj bodo v prostoru, ki je zvočno najbolj izoliran, ali prižgite radio. Ker jih vznemirijo tudi vizualna znamenja pirotehničnih sredstev, zagrnite zavese, zaprite polkna ali spustite žaluzije. Če se od doma odpravljate za dlje, ljubljenčka prepustite v varstvo komu, ki jo žival pozna in ji zaupa.

Odziv

Na sprehode se odpravite v urah in na kraje, ko oziroma kjer je pokov najmanj. Če psa zunaj prestraši pok, ga ne tolažite z božanjem, saj s tem le potrjujete njegov odziv, da je prav bati se pokov. Ne glede na to, ali ste zunaj ali v stanovanju, njegovo pozornost raje preusmerite na priljubljeno igračko. V skrajnih primerih se sicer “predpisujejo različna sredstva za pomiritev – od takih, ki so naravna, na osnovi rastlinskih izvlečkov, do tablet na osnovi kemije,” pravi sogovornica. O uporabi teh se obvezno posvetujte z veterinarjem

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.