Magazin
15 ogledov

Prešerni dan rojstva Prešerna

Zamisel, da bi pesnikov rojstni dan proslavili z dnevom odprtih vrat, se je Mini Žurnal24 main
Tudi letošnjo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna kulturne ustanove po Sloveniji obeležujejo z dnevom odprtih vrat. Organiziranih je (bilo) okoli 220 prireditev, največ v Ljubljani.

Na 208. obletnico Prešernovega rojstva je vrata za obiskovalce prvič odprlo Ministrstvo za kulturo. Ministrica za kulturo Majda Širca se je v pritlični avli ministrstva na Maistrovi 10 srečala z vsemi zaposlenimi na ministrstvu, z ministrskimi kolegicami in kolegi iz vlade, predstavniki medijev ter številnimi ustvarjalci in prijatelji slovenske kulture. Za prijetno druženje so skrbeliGal in galeristi ter Vlado Kreslin.

 

Ta veseli dan kulture

Zamisel, da bi pesnikov rojstni dan proslavili z dnevom odprtih vrat, se je Ministrstvu za kulturo porodila ob 200-letnici pesnikovega rojstva. V nekaj letih je prerasla v najbolj množičen enodnevni kulturni dogodek v Sloveniji.

Nedaleč stran, v Narodnem muzeju Slovenije na Maistrovi 1, je predsednik republike Danilo Türk ob 18. uri slovesno odprl novo stalno razstavo Študijske zbirke uporabne umetnosti. Odprtja razstav, delavnice in javna vodstva napovedujejo tudi drugi slovenski muzeji in galerije, akciji pa se pridružujejo še nekatere kulturne ustanove – gledališča, knjižnice, arhivi in kulturni centri.

Galerije in muzeji oživeli
Z obiskom na "ta veseli dan kulture" so že zdaj več kot zadovoljni v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC), kjer so konec minulega tedna odprli razstavo Alternativa osemdesetih. Razstava osvetljuje pomembno družbeno in umetniško dogajanje v času, ko so se v socializmu na robu družbe dogajali pomembni premiki, ki so omogočili delovanje prvih gejevskih
in lezbičnih klubov, neodvisnih založb, multimedijskih skupin in drugih oblik subkulturnega ustvarjanja. Precej zanimanja je tudi za Narodno galerijo, še posebej za razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920. Tako se je denimo opoldanskega javnega vodstva po razstavi udeležilo 70 do 80 obiskovalcev, še več pa jih pričakujejo na javnem vodstvu ob 17. uri.

Zastonj teater
V SNG Drama Ljubljana so vstopnice za obe večerni brezplačni predstavi pošle že v torek. Na velikem odru bo ansambel ljubljanske Drame uprizoril Molierjevo komedijo Tartuffe v režiji Dušana Jovanovića, v Mali drami pa bo na sporedu komedija Zmenki Aleša Bergerja, ki jo je režiral Vinko Möderndorfer.

V Mestnem gledališču ljubljanskem bo na velikem odru, izven dneva odprtih vrat, ob 19.30 predpremiera muzikala Sugar - Nekateri so za vroče, ki ga podpisujejo avtorji Peter Stone, Jule Styne in Bob Merrill. Režiser predstave je Stanislav Moša, koreograf pa Vladimir Kloubek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.