Magazin
33 ogledov

Previdno pri odprtem ognju

Previdnost je nujna. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Poletje je čas raznovrstnih druženj na prostem, med katerimi prednjačijo pikniki, kjer se vse vrti okrog žara oziroma odprtega ognja.

Potrebno je soglasje lastnika
Iztok Zajec iz Gasilske brigade Ljubljana opozarja, da lahko na prostem kurimo v obdobju, ko ne velja prepoved oziroma ko ni razglašena povečana požarna ogroženost. Za območje kurjenja pa je potrebno tudi soglasje lastnika zemljišča. Pri pripravi žara oziroma ognjišča moramo biti po besedah Zajca pozorni, da so v bližini kurišča snovi, ki so nevnetljive oziroma slabo gorijo.

Ne pozabite na varnost
Zajec
opozarja, da moramo biti pri tovrstnih aktivnostih vsakokrat pripravljeni tudi na izbruh požara, zato je prav, da imamo v neposredni bližini gasilno sredstvo kot so voda, pesek, pregrinjalo ali pokrovka, saj lahko s pravočasno zajezitvijo požar zelo hitro in učinkovito pogasimo ali vsaj omejimo. Staro pravilo pravi: "V prvi minuti nastanka požara ga lahko pogasimo s kozarcem vode, po petih minutah pa tudi vedro vode ni dovolj."

Pogasite žerjavico
Po zaključku piknika se prepričajte, da je žerjavica pogašena, najbolj primerno je, da jo polijete z vodo in prekrijete z nekaj zemlje ali peska. Mesto zasipanja pa zapustite šele takrat, ko ste prepričani, da je žerjavica pogašena in se iz njenih ostankov ne kadi več, še opozarja Zajec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.