Magazin
302 ogledov

Slovenci naredili obesek, ki najde izgubljene stvari

Chipolo
1/6
Chipolo
Pogosto izgubljate ključe, denarnico in druge stvari? Za vse, ki vsaj nekaj minut na dan preživite ob iskanju izgubljenih ali založenih predmetov, je skupina inovativnih Slovencev naredila obesek, ki pomaga najti stvari.

Obesek Chipolo s pomočjo brezžične Bluetooth povezave in s pomočjo pametnega telefona - brezplačna aplikacija deluje na operacijskem sistemu iOS in Android, pomaga najti izgubljene predmete.

Sledenje obesku je preprosto, saj oddaljenost Chipola spremlja aplikacija, zvok, ki vas usmerja pri iskanju, pa prav tako sprožite s pomočjo aplikacije. V primeru, da se iskani predmet z obeskom oddalji za več kot 60 metrov, na telefon prejmete sporočilo, prav tako vas aplikacija obvesti, ko se ta zopet pojavi v vašem dometu. Če obesek (in predmet) izgubite, se na zemljevidu zabeleži lokacija, kjer ste bili z njim nazadnje povezani.

Poišče tudi telefon

Obesek pa pomaga tudi pri iskanju založenega telefona. Vse, kar morate narediti, je le to, da potresete obesek in telefon se bo oglasil. Seveda, če je dovolj blizu, da ga boste slišali.

Lahek in tanek obesek bo na voljo v devetih barvah, devet pa je tudi število Chipolov, ki se lahko povežejo z enim pametnim telefonom. V primerjavi s podobnimi brezžičnimi pripomočki ima ta najdaljši doseg – 60 metrov, naprednejša Bluetooth 4.0 Low Energy tehnologija pa omogoča daljšo življenjsko dobo baterije – do 6 mesecev.

Tako hitrega uspeha niso pričakovali

Obesek je skupina mladih Slovencev v ponedeljek predstavila na Kickstarterju, spletni platformi za množično financiranje, z željo, da bi za zagon proizvodnje, ki bo v Sloveniji, do 15. novembra zbrali 15.000 ameriških dolarjev. Uspelo jim je v manj kot enem dnevu: "Nad izredno dobrim odzivom in doseženim ciljem v prvih 17 urah smo zelo presenečeni in veseli. Zbiranje sredstev pa se s tem še ne konča, saj se kampanja nadaljuje," pravi Tadej Jevševar, predstavnik za stike z javnostjo.

Komentarjev 2
  • Klejah 15:33 22.oktober 2013.

    Slovenci naredili obesek, ki najde izgubljene stvari - Locate Lost Keys With These 10 Handy Gadgets; kopirati druge ni ravno umetnost.

  • ac-dc 14:30 22.oktober 2013.

    Ali bo našel tudi naš denar, ki so ga zapravile banke in politikantje?