Magazin
31 ogledov

So otroška zdravila varna?

Zdravila niso bomboni, zato bodite pri jemanju izjemno previdni. (Foto: Shutters Žurnal24 main
V začetku meseca so nekateri spletni portali, ki poročajo o zdravju, opozorili na raziskavo, ki se je dokopala do "šokantnega odkritja, da številna zdravila za otroke vsebujejo nevarne količine aluminija".

Vprašanja v zvezi s tem smo postavili odgovornim na Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočkov (JAZMP); tam niso seznanjeni s tem, da bi bodisi Evropska agencija za zdravila bodisi Ameriška agencija za hrano in zdravila v zadnjem času obravnavali kakšno raziskavo o prisotnosti nevarnih količin aluminija v zdravilih za uporabo pri otrocih.

Omejena raba barvil

V članku o nevarnostih aluminija je navedeno, da je aluminij v otroških zdravilih prisoten zaradi barvil. "Glede na smernico o uporabi pomožnih snovi v zdravilih je uporaba barvil v zdravilih za otroke omejena. Dokazano nevarna barvila se v pediatričnih zdravilih zgolj iz estetskih razlogov ne smejo uporabljati. V skladu s smernicami so dovoljena le, kadar je to nujno potrebno (na primer za ločevanje različnih jakosti zdravila ali prekrivanje neustrezne barve tekoče farmacevtske oblike), sicer pa se je treba barvilom v teh zdravilih izogibati," pravi Vesna Koblar z JAZMP.

Zastrupitve zelo redke

V članku poleg tega opozarjajo, da je nevarni aluminij tudi v hrani, kozmetiki, sladkarijah, sirupih in drugje. Na JAZMP odgovarjajo: "Glavni vir vnosa aluminija pri človeku je hrana. Večina aluminija, ki se absorbira v prebavnem traktu, se izloča z urinom. Zastrupitev z aluminijem večinoma nastopi pri bolnikih z ledvično okvaro. Akutna zastrupitev je zelo redka. Znaki zastrupitve so nespecifični; pojavijo se lahko mišična šibkost, bolečine v kosteh, številni zlomi (zlasti reber in medenice), ki se ne celijo, spremembe vedenja (tudi demenca) in prezgodnja osteoporoza."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.