Magazin
19 ogledov

Spet sama za vse!

Tudi vam delajo težave božične razprtije? Žurnal24 main
"Vsako leto moram jaz skrbeti za voščilnice in vsa darila," poslušam godrnjanje žensk. "Pa to rada počneš?" ponavadi sledi moje vprašanje.
"Seveda, ampak ne gre za to," me poskušajo prepričati, da je bistvo težave v tem, da se moški enostavno premalo potrudijo, da bi v dom prinesli vonj po božiču.

Ženska emancipacija očitno ne pozna praznikov. Pa gre zares za situacijo neenakopravnosti spolov? Vztrajanje pri razdelitvi vseh skupnih opravil na kirurško natančni polovici se mi nikoli ni zdel tisti pravi, žlahtni feminizem, temveč prej hladna načelnost zafrustrirane ženske. A bodo božični prazniki res lepši, če bova s partnerjem oba napisala vsak deset voščilnic, na božično smrečico pa izmenično obesila vsak 15 okraskov? Tisto zvezdo na vrhu pa obvezno skupaj, da si ne bi slučajno kdo to razlagal kot svojo premoč in nadvlado.

V bistvu ne gre za božič
Kot pri večini "nepomembnih" prepirčkov tudi pri božičnih razprtijah gotovo ne gre za voščilnice, okraske, darilo in pecivo. Zato se drage ženske, ki ste site tega, da boste tudi letos morale za božično vzdušje poskrbeti same, vprašajte:

1) Ali uživam v tem, ko izbiram božična darila, okrašujem božično smrečico, pečem piškote ... ustvarjam praznično vznemirjenje?
2) Ali sem resnično pripravljena sprejeti pomoč partnerja, ki bi gotovo izbral drugačna darila, napisal drugačen verz v voščilnico in piškote kar kupil?
3) Če si v resnici ne želim partnerjeve pomoči (ker tako ne bi bilo nič prav, kar bi storil!), zakaj potem nergam?
4) Ali si morda želim, da bi se tudi partner tako kot jaz veselil teh praznikov in težko sprejmem dejstvo, da morda zanj niso tako čarobni kot zame? Vsaj v fazi priprave ne ...

Tudi božič v kopalkah in brez snega je lahko čaroben. © istockphoto

 
1001 božič
Ko boste torej naslednjič skromno razlagale, da je bistvo božiča v občutkih pripadnosti in ljubezni med ljudmi, ne pozabite tega prenesti tudi v lasten dom. Če vam partner izkazuje ljubezen in se zna prepustiti božičnemu vonju cimeta, v pripravah pa ne zna uživati in v njih sodelovati, ga ljubeznivo sprejmite takšnega, kot je.

Takšen recept seveda deluje le v primeru, da sami v vseh teh božičnih opravkih uživate. Če pa je tudi vam (kot vašemu partnerju) vse to odveč, je najbolje, da se o tem odkrito pogovorita in si skupaj ustvarita vzdušje, ki bo obema ustrezalo in ne bo nobenega preveč obremenjevalo. Kdo pa pravi, da božični prazniki ne morejo biti nepozabni z venčkom na vratih in z božično večerjo v priljubljeni restavraciji? Namesto daril za domače in prijatelje lahko organizirata božični žur.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.