Magazin
272 ogledov

Spominski kovanci odličen študentski zaslužek

Zlatniki in srebrniki ob 250-letnici rojstva Valentina Vodnika so pošli takoj po Žurnal24 main
V vseh enotah Deželne banke Slovenije se je začela prodaja zbirateljskih kovancev. Pošli so že pol ure po odprtju banke.

V ponedeljek, 28. januarja 2008, se je v vseh enotah Deželne banke Slovenije začela prodaja zbirateljskih kovancev, ki jih je Republika Slovenija izdala ob 250-letnici rojstva Valentina Vodnika. V 88 enotah Deželne banke Slovenije ste zjutraj imeli možnost kupiti zlatnike in srebrnike. Za zlatnik je bilo treba odšteti 160 evrov, za srebrnik pa 40 evrov. V prosti prodaji je bila na voljo le zelo omejena količina omenjenih zlatnikov in srebrnikov, saj je bila večina rezervirana za prednaročnike, ki so v minulem letu oddali svoje naročilo pri Banki Slovenije. Da bi zagotovili dostop do zlatnikov in srebrnikov po vsej Sloveniji, so jih v Deželni banki Slovenije v minimalnih količinah prodajali v vsej poslovni mreži.
 

 

Zlatniki in srebrniki v prodaji že drugič letos

Zaradi velikega zanimanja za posamezne vrste zbirateljskih kovancev je Vlada Republike Slovenije 17. januarja 2008 potrdila predlog Banke Slovenije za dokovanje 3000 zlatnikov z nominalno vrednostjo 100 evrov, 3000 srebrnikov z nominalno vrednostjo 30 evrov in 300.000 dvokovinskih kovancev z nominalno vrednostjo 3 evre, izdanih ob predsedovanju Evropski uniji, ter 3000 zlatnikov z nominalno vrednostjo 100 evrov in 3000 srebrnikov z nominalno vrednostjo 30 evrov, izdanih ob 250-letnici rojstva Valentina Vodnika.

Kovanci pošli takoj
Dolga čakalna vrsta pred enoto Deželne banke v Ljubljani se je vila že od zgodnjih ur. Najbolj vneti so čakali že od petih zjutraj. Nekaj pred šesto uro je bilo pred banko že okoli 50 ljudi. Okoli pol osme zjutraj so uslužbenci banke približno 150 čakajočih obvestili, da bo kovance dobilo le prvih 20 ljudi, saj so bili preostali kovanci oddani že v prednaročilih. Ob četrt čez osem zjutraj so uslužbenci obesili na vrata list z obvestilom, da so kovanci že pošli.

Podjetja najemajo študente za nakup kovancev
"Ali zanimanje za numizmatiko v Sloveniji narašča?" je vprašanje, ki se poraja ob takšnem navalu na banke. V dolgih vrstah čakajočih so sicer pretežno študentje. Ko opazimo še ljudi, ki naokrog hodijo s seznamom študentov in obkljukajo tiste, ki delajo zanje, postajajo stvari malce jasnejše. Podjetja, ki se ukvarjajo z numizmatiko, najemajo študente, da zanje čakajo v vrsti in kupijo spominski kovanec. Anonimni študent je za portal zurnal24.si povedal, da je bil še do nedelje zvečer na enem od portalov študentskih servisov oglas za lažje fizično dodatno delo (čakanje v vrsti za nakup določenega artikla), ki je plačano šest evrov na uro. Delalo naj bi se od šestih zjutraj, približno šest ur. Ko smo poklicali Modri študentski servis Ljubljana, nam zaradi varstva informacij tega podatka niso želeli potrditi in so prijazno svetovali, naj informacije pridobimo od njihovih članov. Varnostnik Deželne banke Slovenije je povedal, da je eden od kupcev spal v spalni vreči pred banko že zgodaj zjutraj.

 

 

masta_main

"Vsi že najemajo študente za nakup kovancev!" je povedal Štiblar. © uradna stran Masta Trade

 

Najemanje študentov se ne izplača več
Stanislav Štiblar
iz podjetja Masta Trade, ki se ukvarja z numizmatiko, je za zurnal24.si povedal: "Študente smo za nakup kovancev najemali še lani, letos pa ne več. Zakaj? Zato, ker to počnejo vsi in je manevrski prostor manjši. Poleg tega se je zanimanje za zaslužek s kovanci povečalo, zato vsak posameznik kupi kovanec raje zase, saj se mu to bolj izplača." Štiblar je povedal še, da so določeni posamezniki na kovance čakali pred banko že od nedelje od četrte ure popoldne, da pa ni podjetja, ki bi finančno preneslo plačevanje študentov po pet oziroma šest evrov na uro cela dva dni.

Dejanski zaslužek s kovanci
Ko preverimo še oglase na spletnih straneh, ugotovimo, da dodatni zaslužek ni majhen. Zlatniki in srebrniki, ki so bili izdani ob predsedovanju EU na začetku meseca, zdaj kotirajo pri približno 450 evrih. Seveda bo cena najverjetneje še rasla, saj več časa kot mine, dražji bodo kovanci. Zanimivo bo videti oglase po prodaji Vodnikovih kovancev, saj jih je v Ljubljani zmanjkalo že petnajst minut čez osmo, drugje v Sloveniji pa približno do enajste ure dopoldne. Najbolj so pri vsem skupaj verjetno prikrajšani numizmatiki, ki do kovancev gojijo čustven odnos, saj se počutijo prikrajšane s strani tistih, ki na kovance gledajo kot na naložbo.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.