Magazin
31 ogledov

Starši spijo četrtino manj

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vsak začetek je težak – starši v prvih dveh letih po rojstvu otroka zamudijo pol leta spanja, opozarja britanska raziskava.

Ali morda malce bolj razumljivo povedano: starši v dveh letih spijo četrtino manj, kot bi sicer – kriv je seveda lačen, tarnajoč in jokajoč podmladek. Večina odraslih v 24 urah potrebuje vsaj pet ur neprekinjenega spanca, večina novopečenih staršev, predvsem mater, pa v prvih dveh letih ponoči neprekinjeno spi manj kot štiri ure, je pokazala britanska raziskava. In nekateri starši jo odnesejo še malo slabše; 12 odstotkov staršev, vključenih v raziskavo, ponoči nepretrgoma spi manj kot dve uri in pol.

Naporni dve leti
Raziskovalci so zaključili, da je "povprečni primanjkljaj spanja" v dveh letih kar pol leta, in to ob upoštevanju, da starši nekaj ponoči izgubljenega spanca nadomestijo s kratkimi obdobji spanja čez dan. In posledice pomanjkanja spanca? Za starše v prvih dveh letih otrokovega življenja so izjemno naporne: utrujenost, slaba volja, hitro menjavanje razpoloženja ali celo depresija, prepiri in celo razpad razmerja. Seveda pa se vedno najdejo dojenčki, ki že od prvega dne prespijo skoraj vso noč, dodajajo strokovnjaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.