Magazin
109 ogledov

Tako je kuhati s Tejo in Janijem

Tejani
1/30
Anže Petkovšek
Taja in Jani, tekmovalca šova Gostilna išče šefa, v svoji kuhinji Tejani prirejata kuharske tečaje in na enem smo se preizkusili tudi mi.

Iz kuhinje Tejani je tokrat zadišalo po morju. Preizkusili smo se v pripravi školjk na buzaro, mariniranih škampovih repkov z bučkino kremo, pripravili smo hobotnico v solati, tunin steak na koromačevem pireju z julienne zelenjavo in brancina s pisano zelenjavo in pečenim krompirjem. Vse veliko bolj enostavno, kot se zdi na prvi pogled, z začimbami nismo pretiravali, sledili smo naravnemu okusu rib in zelenjave in lahko rečemo, da so nas okusi navdušili.

V kuhinji Tejani je vzdušje sproščeno, skupina tečajnikov majhna, vsak dobi svojo zadolžitev, kuhinja pa domača in lepo urejena (po zaslugi mizarja Henrika iz Uredimo.si), da smo se v njej res počutili, kot doma. Na začetku smo se preizkusili v osnovah – rezanje kar naenkrat ni bilo več tako preprosto, kot se zdi doma, triki, ki sta jih pokazala Teja in Jani pa tako uporabni, da smo gotovo vsi po koncu tečaja že komaj čakali, da domačim pokažemo novo naučeno tehniko rezanja ali pa da jih razveselimo z novimi kuharskimi triki (kako na primer pripraviti čisto pravo tržaško omako) in okusi.

Mali triki, ki olajšajo delo

"Česen in čebulo pred lupljenjem v vodi namakajte okoli 15 minut, saj se bosta tako olupila lažje in hitreje. Pa tudi jokali ne boste med rezanjem," nam je takoj ob razdelitvi prve naloge povedal Jani, ki vse ostanke zelenjave, mesa in rib skrbno zbira v zamrzovalniku. "Iz vseh ostankov zelenjave – olupkov, koščkov, ki bi jih sicer zavrgli, ribjih kosti in podobno skuhajte osnove (fonde). Vzelo vam bo le minutko ali dve dela. Zelenjavo enostavno stresite v lonec, napolnite z vodo, zavrite in kuhajte pol ure, precedite in zamrznite. Tako boste vedno imeli dobro osnovo za pripravo rižot, omak, testenin in podobno," je nadaljeval. Da, triki, ki smo se jih naučili, so res enostavni, pri mnogih si rečeš: "Kako, da se tega nisem spomnil sam," a vsi zelo uporabni.

Brez kompliciranja

In če ste se do sedaj bali priprave morskih jedi, Teja in Jani svetujeta, da se jih lotite na zelo enostaven način. "Fileje brancina na primer le za nekaj minut popecite v pečici na krompirju s kožo, obrnjeno navzgor. Solite zelo blago, poprajte malo. Riba drugega ne potrebuje," razlagata kuharja in dodajata, da je največja napaka, ki jo naredimo pri peki rib ta, da ribo prepečemo, zaradi česar izgubi sočnost. "Pri pripravi hobotnice v solati pa pazite, da to pripravite še z vročo hobotnico, saj bo le tako ta vase vpila aromo preliva, pred rezanjem pa je ne lupite, saj se v koži, ki jo sicer mnogi odstranijo, nahaja največ okusa," zaključujeta.

Teja in Jani v svojo kuhinjo Tejani kuharskega znanja željne privabljata dobra dva meseca. "S projektom sva zelo zadovoljna. Ko sva se ga lotila, sva točno vedela, v kaj se spuščava in koliko dela naju čaka," razlaga Teja. "Veliko je različnih otroških zabav, delavnic. Sodelujeva s S projectom, kjer sva mentorja mladim nadobudnim kuharjem in znanja željnim, prirejava tečaje kuhanja za odrasle, imava tudi catering in kuhanje na domu,“ še pravi in dodaja, da so takšne zabave super, saj prideta na dom, s seboj prineseta vse, s pomočjo premičnih pečic electrolux skuhata odlične jedi, domačo kuhinjo pa za seboj pustita takšno, kot je bila.