Magazin
156 ogledov

Vegetarijanci že otroci

Zdrava prehrana pri otrocih je pomembna tudi za njihov inteligenčni kvocient. (F Žurnal24 main
Brezmesni obroki. Zmerna oblika vegetarijanstva je sprejemljiva tudi za otroke, vendar ne za vse.

Od srede velja zakon o šolski prehrani, ki kljub prizadevanjem civilne iniciative ne prinaša sistemsko urejene vegetarijanske prehrane kot izbirne možnosti. Šolski minister Igor Lukšič pojasnjuje: "Če bi v zakonu uredili pravico do vegetarijanskega obroka, bi morali vnesti tudi prilagoditev prehrane iz kulturnih, verskih in drugih vzrokov." Dodaja, da se na željo staršev v šoli lahko organizira tudi vegetarijanska prehrana, če je dovolj zanimanja.

Stroka odločno proti
Kot pravi Tadej Battelino, zdravnik endokrinolog iz pediatrične klinike v Ljubljani, je za otroke najbolj zdrava pravilno sestavljena in starosti primerna mešana prehrana. "Medicinska stroka je proti vegetarijanstvu pri otrocih. Lahko povzroči pomanjkanje nekaterih hranil, poleg tega je večja možnost, da se pri otrocih vegetarijancih razvijejo motnje hranjenja," opozarja.

Strožja oblika vegetarijanstva. Veganstvo je strožja oblika vegetarijanstva, ki poleg mesa prepoveduje uživanje drugih živil živalskega izvora, denimo mleka, mlečnih izdelkov, jajc in rib. Ker vegani iz prehrane izpuščajo širok spekter živil, morajo biti še posebno pozorni na vnos nujno potrebnih hranil. Zagotovijo si jih z oreščki, semeni in kakovostnimi olji (repičnim, lanenim), vitamin B12 pa z algami.

Vegani lahko tudi otroci
Marjan Simčič, profesor za prehrano na ljubljanski biotehniški fakulteti, pa pravi: "Če so otroci laktoovovegetarijanci, ki jedo še ribe, ni nobenih težav s preskrbo z esencialnimi aminokislinami, vitamini in minerali, res pa je, da bodo vse to laže dobili z mešano prehrano." Po njegovih besedah je lahko človek vegan že od rojstva, le da je za sestavo jedilnikov potrebnih precej več znanja in energije: "Bolj se moramo potruditi, a tudi iz rastlinskega sveta lahko dobimo vse, kar potrebujemo."

Zastavite si vprašanje
Poudarja pa, da mora biti prehranjevanje nekaj naravnega in da otrok s tem ne smemo obremenjevati ali jih siliti v določeno prehrano. "Bistveno je torej vprašanje, zakaj menimo, da bi moral tudi naš otrok postati vegetarijanec," opozarja profesor.

Meso je prebogato živilo
Kot razlaga Simčič, je meso morda še preveč bogato živilo, odvisno od genskih predispozicij in metabolizma posameznega človeka: "Za nekatere je celo dobro, da so vegetarijanci, za druge je bolje, da meso jedo skoraj vsak dan, spet tretji naj ga uživajo le nekajkrat na teden, zato mora vsak sam odkriti svoj način prehranjevanja."

Skrbno načrtovana vegetarijanska prehrana je za otroka tako primerna, kot je zanj neprimerna mesna hrana, ki ni skrbno načrtovana.
Dorijan Marušič, minister za zdravje
Raziskovalec okusov
Otrok je največji raziskovalec okusov nekje med drugim in tretjim letom – in takrat mu je dobro ponuditi čim več različnih jedi, svetuje profesor in sklene: "Če zamudimo to okno, lahko pozneje odklanja določeno hrano."

Minianketa med ravnatelji osnovnih šol

Bi na željo staršev zagotovili vegetarijanski obrok?

Radko Vehar, ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Spodnja Idrija: "Sam sem proti vegetarijanstvu otrok, medicina me je prepričala, da to ni dobro zanje. A če bi vegetarijanski obrok želelo dovolj staršev, bi jim ga zagotovili, saj otrok mora nekaj jesti."

Metoda Kolar, ravnateljica OŠ Velike Lašče:
"Če bi bil dovolj velik interes, bi to organizirali, kot stoji v novem zakonu o prehrani. Za enega otroka ravno ne, če pa bi jih bilo več kot dva ali trije, bi se seveda dogovorili tudi za vegetarijanski obrok."

Oton Račečič, ravnatelj OŠ Prebold: "Da, bi organizirali, če bi bil med starši dovolj velik interes. Če bi šlo le za dva ali tri otroke, pa ne, saj bi šli v tem primeru pri dobaviteljih v lastno breme."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.