Magazin > VIP
132 ogledov

Gotarjeva pomagala rešiti košarkarjevo življenje

Urban Gorjanc Alenka Gotar
1/6
Aleš Fevžer
Operna pevka Alenka Gotar je dokazala svojo srčnost in dobroto, saj je z vsemi močmi pomagala mlademu košarkarju Urbanu Gorjancu priti do življenjsko pomembne operacije.

Ko je Alenka Gotar izvedela, da ima njen sosed, 21-letni košarkar Urban Gorjanc, hujše zdravstvene težave, je takoj stopila v akcijo. Vse se je začelo s klicem fizioterapevta KK Helios, kjer igra Urban. "Ker je vedel, da občasno skrbim za njega, me je poklical in vprašal, če poznam kakšnega kardiologa. Takoj sem poklicala dr. Metko Zorc, direktorico Medicorja in Slovenko leta, ki je moja dobra prijateljica in čudovita kardiologinja. Ona mi je naredila uslugo in takoj sprejela Urbana," začne zgodbo pripovedovati Alenka.
Dr. Zorčeva je po temeljitem pregledu Urbana ugovotila, da trpi za Marfanovim sindromom. Gre za bolezen vezivnega tkiva, ki se med drugim kaže s simptomi, kot so visoka rast, izjemno gibljivi sklepi, kratkovidnost, težave s hrbtenico, pljučne zdravstvene težave in aortna disekcija, ki je lahko v vsakem trenutku usodna. "Seveda je takoj dobil prepoved igranja košarke, saj lahko aorta ob vsakem najmanjšem naporu poči, torej gre za tveganje smrti. Tej bolezni se sicer reče tudi tihi morilec in mi smo čisto po naključju odkrili Urbanovo bolezen," razlaga pevka.

Naveza Gotar - Zorc dela čudeže

Sledilo je leto zdravniških pregledov, pregledali so ga tudi zdravniki iz Kanade, nato pa je Urbana pot zanesla na simpozij, na katerem je predaval korejski zdravnik dr. Song. Takrat je upanje za popolno okrevanje postalo večje. "Dr. Zorčeva ga je takoj prosila za pomoč, saj je eden izmed dveh kirurgov na svetu, ki sta specialista za to bolezen. Dr. Zorčeva se je res potrudila, da je Urban prišel v najboljše možne roke."

Za Urbana je bila torej najboljša rešitev operacija v Južni Koreji, natančneje v Seulu, saj je v Sloveniji precej težje izvesti takšen poseg, ker je Urban s svojimi 213 centimetri poseben primer. Potovanje v Seul in operacija tam pa seveda zahtevata visoke stroške, zato so na pomoč priskočili še Goran Dragić, Matej Avanzo, direktor članskih reprezentanc in marketinga, ter direktorica Špas Teatra, Urška Alič. "Skupaj smo organizirali predstavo Slovenska muska od A do Ž Lada Bizovičarja, s katero smo zbirali sredstva, za Urbanom pa je stala tudi celotna slovenska košarkarska reprezentanca. Stvari so se potem zelo hitro razvile."

V Seul po novo aorto

A s prispevki od predstave so lahko pokrili le del stroškov in brez pomoči dr. Songa bi Urbana težko poslali v Seul. Kirurg, ki je tudi dober prijatelj dr. Zorčeve, je namreč močno znižal ceno operacije, del stroškov pa je plačala tudi korejska univerzitetna klinika v Seulu. Majhen delež je pokrila tudi naša zdravstvena zavarovalnica. "Prejšnji teden je tako Urban s slovensko zdravniško ekipo lahko odletel v Seul. Naj poudarim, da je šla zdravniška ekipa tja na lastne stroške. Denar, ki smo ga zbrali, je bil namenjen samo Urbanu," še razlaga Alenka.
Težka operacija aorte se je zgodila pretekli petek, trajala pa je kar enajst ur, dlje kot so pričakovali. Vendar se je vse odvilo po načrtih, če ne še bolje, pravi navdušena Alenka. "Dr. Song pravi, da je operacija super uspela, Urban pa se počuti krasno. Vstavili so mu novo aorto, kar pomeni, da mu je omogočeno popolno gibanje in normalni napori, kot jih ima lahko vsak človek. Zdaj je vse odvisno od rehabilitacije, kako se bo obnašalo njegovo telo," nam je še zaupala in dodala, da bo Urban v Seulu ostal še vsaj dva tedna, potem pa bo prišel okrevat v Slovenijo.

Še zanimivost: dr. Song, ki je operiral Urbana, je nekoč operiral tudi najvišjega Korejca, prav tako košarkaša, ki se je zahvaljujoč njemu lahko vrnil na parket. Ta bo v teh dneh obiskal Urbana in mu dal še dodatno voljo za čim hitrejše okrevanje.

Komentarjev 1
  • smejka 08:17 04.oktober 2013.

    Super...takih novic smo veseli