Magazin > VIP
1756 ogledov

Naša pevka po tragični nesreči z jogo nazaj v življenje

darja pristovnik Osebni arhiv
"Ko se je zgodila nesreča, sem bila študentka, polna energije, načrtov in zaleta, potem pa se je vse obrnilo na glavo in na prvo mesto sem morala postaviti svoje telo," pravi Darja Pristovnik, nekdanja članica dekliške skupine Make up.

Petega septembra leta 1998 je Slovenijo pretresla vest o tragični nesreči pri Blagovici, v kateri sta umrli dve članici skupine Make up, Maja Fajdiga in Sanela Smajlović. Tretja članica, Darja Pristovnik, je nesrečo preživela, utrpela pa je zelo hude poškodbe, ki se tudi po 18 letih še niso zacelile.

"Čeprav se 18 let zdi veliko, določene posledice poškodb ostajajo. Zlom hrbtenice, nog in oslabljen vid še vedno zahtevajo svoj vsakodnevni davek. Ko se je zgodila nesreča, sem bila študentka, polna energije, načrtov in zaleta, potem pa se je vse obrnilo na glavo in na prvo mesto sem morala postaviti svoje telo. Da bi si olajšala fizične bolečine, vrnila prožnost in zgradila notranjo moč, sem preučila vse mogoče pristope, na katere sem naletela. Danes, pri svojih 40. letih, lahko rečem, da se držim tistih najbolj učinkovitih, ki mi omogočajo zadovoljivo funkcioniranje glede na dano izhodiščno stanje. To pa zahteva vsakodnevno delo na sebi, veliko vztrajnosti in potrpežljivosti,“ je za Žurnal24 povedala Darja, ki ji je pri zdravljenju zelo pomagala joga.

Ponovno se je morala naučiti hoje

"Izvajanje joge je čudovito potovanje vase. Gre pa seveda za izredno široko področje, ki je razpeto med preprostim ležanjem z zavestnim dihanjem na eni strani in izjemno zahtevnimi, že akrobatskimi položaji na drugi strani. Moč posamezne vaje ni v tem, ali jo lahko narediš ali ne, temveč v tem, ali lahko vztrajaš v njej, pa naj gre za statične ali pa dinamične vaje. Brez naprezanja, z lahkotnim dihanjem,“ pravi simpatična 40-letnica, ki jo je joga privlačila že, a je raje trenirala ples. "Ko pa me je nesreča položila v večmesečno mirovanje in je bil fenomenalen dosežek že to, da sem se cela v težkem mavcu lahko obrnila iz enega boka na drug, pa nisem imela izbire. In sem začela. Čisto na začetku. Začela sem z dihalnimi vajami, do jogijskih položajev pa so se takrat zdela svetlobna leta, saj sem se najprej morala naučiti ponovno hoditi. Ravno zaradi fizičnih omejitev, ki so kasneje tudi ostale, se mi je odprl popolnoma nov svet, ko sem spoznala Savino Atai in njeno jogo obraza. Hormoni, ki se prižgejo s treningom obraznih mišic, postavijo vse na svoje mesto."

Vadba za nego ženske energije

darja pristovnik | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Darja je Savini za njeno podporo zelo hvaležna. "Z vso srčnostjo se je zavzela zame, me učila in delala z mano. Kasneje sem ji pri vadbah pomagala in tudi sodelovala z njo. In še bom. Ogromno nas je, ki smo ji neskončno hvaležni za njeno predanost in nesebično odstiranje zakladov regeneracije, ki jih deli z nami. Umetnost dihanja, trening obraza in telesa, nega ženske energije, izjemna terapevtska joga, ki zmehča še najbolj skrite in trdovratne čustvene kepice, ki jih nosimo v sebi… Vadbe so primerne kogarkoli – če je telo poškodovano, sta joga obraza in terapevtska joga balzam za obnovo. Tisti, ki želi telo okrepiti v skladu z letnimi časi in delati ob danem času najbolj učinkovite stvari, se odloči za Savinino ciklično jogo. Ženske, ki želijo prižgati in uravnati svoje hormončke in si povrniti svojo žensko moč, se priključijo vadbam za nego ženske energije. Tisti pa, ki želijo vzpostaviti pretočnost v telesu in uporabiti moč diha, pa se priključijo dihalnim vadbam. Za vse je poskrbljeno. Novembra pa bo Savina gostila tudi največjega še živečega mojstra in učitelja zdravljenja Mantaka Chio, ki se ga izjemno veselim!“

Za svoje telo mora skrbeti vsak dan

Darja nam je še zaupala, da se mora svojemu telesu posvetiti vsak dan. "Vsakodnevno raztezanje, nežno gibanje, dihalne vaje, vaje za obraz, oči in hrbtenico in pa ogromno spanja. Zelo hitro sem utrujena, če pa za nekaj dni zanemarim svoj ritual, pa se mi cel sistem sesuje. Nazadnje je bilo to poleti, ko sem zaradi hudega vnetja oči obležala v temi za mesec in pol. Dobesedno prisiljena sem res vsak dan skrbeti za telo. Za nekoga so mogoče sprehodi, izvajanje vaj, pritiskanje na akupresurne točke in spanje od 22. ure naprej luksuz, zame je to nuja.“  Pristovnikova poudarja, da je tisto, kar nas prizadene, "dobro pretopiti v nekaj uporabnega." "Ravno zato razumem in želim pomagati tistim, ki se zaradi svojih življenjskih zgodb opotečejo na fizičnem, čustvenem ali psihičnem nivoju.“

Nesreča pa posledic ni pustila le na njenem telesu, ampak tudi duši. Ko mora sedaj sesti za volan, jo je strah, priznava. "Strah pred vožnjo se ob taki izkušnji zapiše globoko v podzavest. V vsakem primeru so najboljši načini za zmanjšanje neprijetnosti na cestah budnost, previdnost, treznost in upoštevanje cestnih omejitev."

Preberite še:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.