Magazin > VIP
677 ogledov

Nove težave: Shakiro spet tožijo!

shakira Profimedia
Nova obtožnica zoper pevko Shakiro.

Špansko sodišče je septembra lani začelo proces proti kolumbijski pevki Shakiri zaradi obtožb, da je med letoma 2012 in 2014 utajila za 14,5 milijona evrov davkov od dohodka. Obravnavni narok bo novembra letos.

Tožilci trdijo, da je pevka od leta 2011 živela v Barceloni s svojim nekdanjim partnerjem, branilcem FC Barcelone Gerardom Piquejem, medtem ko je bila do leta 2015 davčna rezidentka Bahamov, kjer ni treba plačevati dohodnine. Njena odvetniška ekipa vztraja, da je od leta 2004 prebivala na Bahamih, v letih, ki so sledila, pa neprestano potovala. Šele leta 2015 naj bi v Španiji prebivala dovolj dolgo, da je izpolnjevala davčne zahteve. Shakira obtožbe zavrača, kljub temu je davčnim organom že vrnila 14,5 milijona, a je to ni rešilo sojenja.

Sedaj pa jo je doletela nova obtožnica. Špansko tožilstvo je pop zvezdnico obtožilo, da je leta 2018 utajila davke v višini več kot 6 milijonov evrov. Shakira naj bi, da bi se izognila plačilu davka, uporabila podjetje s sedežem v davčni oazi.

Podjetje za odnose z javnostmi, ki je prej skrbelo za Shakirine zadeve, Llorente y Cuenca, novih obtožb še ni komentiralo. Julija lani so sporočili, da je umetnica "vedno delovala v skladu z zakonom in po nasvetu svojih finančnih svetovalcev."

Španski davčni organi so v preteklem desetletju pod drobnogled vzele nogometne zvezdnike, kot sta Lionel Messi in Cristiano Ronaldo, ker niso v celoti plačali davkov. Ti igralci so bili spoznani za krive utaje davkov, a so se izognili zaporni kazni zahvaljujoč določbi, ki sodniku dovoljuje, da se odpove kaznim, krajšim od dveh let, za tiste, ki so prvič prekršili zakon.

 

Komentarjev 1
  • Ender3 18:06 27.september 2023.

    Na nedolžne se spravljajo. Podobno, kot pri nas na sektaše..