Magazin > VIP
4235 ogledov

Odzivi na Součkovo smrt, datum spominske slovesnosti eden najbolj romantičnih

Jurij Souček Instagram
Spominska slovesnost bo v SNG Drama Ljubljana potekala na valentinovo.

Kot smo poročali, je v 95. letu starosti umrl legendarni slovenski dramski, filmski in televizijski igralec Jurij Souček. V svoji karieri ustvaril približno 150 gledaliških in skoraj 600 radijskih vlog. Nepozabne so njegove sinhronizacije risanih junakov, kot so Palček Smuk, Pipi in Melkijad ter še mnogi drugi. Za svoje delo je leta 1994 prejel Borštnikov prstan, leta 2005 pa viktorja za življenjsko delo. Leta 2018 je prejel tudi nagrado Franeta Milčinskega - Ježka za življenjsko delo. Njegov radijski opus je eden najobsežnejših v zgodovini slovenskega radia. Njegov prispevek k radiofonski umetnosti je neprecenljiv, tako po obsežnosti kot po raznovrstnosti opusa. Součkove prve televizijske nastope je zaslediti že v letu 1958. Več o njegovem življenju in delu TUKAJ. 

Na njegovo smrt so se že odzvali številni politiki in kulturniki. Predsednica RS Nataša Pirc Musar je na družbenih omrežjih zapisala: "Jurij Souček je s svojim edinstvenim talentom in človeško toplino neponovljivo zaznamoval slovensko gledališče, televizijo in film. Hvaležni smo mu, ker je bilo naše otroštvo zaradi njega bolj pravljično, česar ne bomo nikoli pozabili. Svojcem izrekam globoko sožalje."

S tem zapisom pa so se mu poklonili v SNG Drama Ljubljana, ker je bil zaposlen vse do upokojitve, in sporočili datum spominske slovesnosti: "V 95. letu starosti se je poslovil legendarni ustvarjalec, slovenski dramski, filmski in televizijski igralec Jurij Souček. Jurij Souček je bil stalni član ljubljanske Drame od sezone 1953/1954 do upokojitve leta 1993 in je eden ključnih ustanoviteljev Male Drame. V igralski karieri je ustvaril več kot 150 vlog na gledaliških odrih in v filmih. Oblikoval je več kot 500 radijskih vlog, uveljavil se je tudi kot režiser ter ustvaril nepozabno in dragoceno dediščino v TV-igrah in oddajah za otroke. Leta 1994 je prejel Borštnikov prstan. Njegove izjemne umetniške stvaritve in vsi neponovljivi trenutki, ki smo jih doživeli v njegovi družbi, ostajajo dragocen navdih in ponos naše dramske družine. Spominska slovesnost, posvečena Juriju Součku, bo 14. februarja ob 17.00 na Velikem odru Drame."

"Otrok v meni je žalosten. Jurij Souček, 1929 - 2024," je zapisal radijski voditelj Andrej Karoli.

"Umrl je Jurij Souček. Bilo je leta 2006, ko je bil moj gost v Kašči, v Šk. Loki. Izjemen večer," se je nanj spomnila pisateljica Milena Miklavčič. 

To mu je v slovo zapisal politik Dejan Škvarč: "V Večnost k Bogu je v 95. letu starosti odšel spoštovani JURIJ SOUČEK. Srčno sožalje njegovi družini. Bil je inspiracija zame z vsemi srečnimi spomini na otroštvo. Osebno si ga bom najbolj zapomnil po risanki Jajo in Pajo in Pipi in Melkijad. In Večna Luč naj mu sveti."

"Poslovil se je legendarni Jurij Souček, ki je pustil nepozabno sled tudi kot pričevalec, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Poleg izjemnega opusa je bil luciden opazovalec družbe. Kot mobiliziran partizan ob koncu vojne je doživel revolucijo in vzpon režima," mu je v slovo zapisal voditelj Jože Možina. 

Tako pa se je od Součka poslovil evropski poslanec Milan Brglez: "Eden. Edini in večni. Glas otroštva naših otrok. Hvala, gospod Souček. Za vse. Počivajte v miru."