Magazin > VIP
13448 ogledov

Smrt princese Diane: Zakaj je rešilec vozil tako počasi?

Princesa Diana Reuters
Princesa Diana napovedala svojo smrt.

31. avgusta bo minilo 20 let od smrti britanske princese Diane in ljubitelji teorij zarote še vedno vrtijo svoje jezike. Je bila princesa res umorjena?

Uradna verzija

Princesa je 31. avgusta s partnerjem Dodijem Al-Fayedom prispela v Pariz. Par je pred tem dopustoval na Sardiniji. Po večerji v hotelu Ritz sta se Diana in Dodi skupaj z varnostnikom Trevorjem Reesom Jonesom usedla v avto, ki ga je vozil Henri Paul. Bili so na poti v Dodijevo stanovanje, ko so za seboj zagledali paparace. Ob 0.26 je v tunelu  Pont de l'Alma počilo. Paul je z avtom trčil v betonski steber. Voznik in Dodi sta bila takoj mrtva, Diano so ob 4. zjutraj prepeljali v bolnišnico, kjer so jo razglasili za mrtvo. Nesrečo je preživel le varnostnik, ki se zaradi hudih poškodb glave nezgode ne spominja. Nesrečo naj bi zakrivil Paul, ki je po uradnih poročilih za volan sedel z 1,7 promila alkohola v krvi. Poleg tega naj bi vzel še zdravila in vozil prehitro.

princesa Diana nove podrobnosti Magazin Zato princesa Diana v tem avtu ni mogla preživeti

Zakaj so Diano v bolnišnico prepeljali tako pozno?

Ko so reševalci prispeli na kraj nesreče, je bila Diana še živa, v bolnišnico Pitié-Salpètrière pa so princeso prepeljali šele uro in pol pozneje, čeprav je od kraja nesreče oddaljena le šest kilometrov. Zakaj je voznik vozil tako počasi? Izvedli naj bi  več testnih voženj, tudi ob prometnih konicah, a nobeno vozilo za to pot ni potrebovalo več kot 18 minut. Tiste noči je policija zaprla ceste, zato bi moral rešilec na cilj prispeti še hitreje kot sicer. Strokovnjaki sicer pravijo, da je možno, da je rešilec vozil tako počasi, ker so morali med vožnjo večkrat stabilizirati Dianin krvni tlak.


Skrivnostno pismo

Spiegel je poročal, da je Diana napovedala svojo smrt. Deset mesecev pred nesrečo je svojemu služabniku Paulu Burrellu predala pismo, v katerem naj bi pisalo: "To obdobje mojega življenja je zame zelo nevarno. Moj mož načrtuje 'nesrečo' mojega avtomobila. Odpoved zavor in težke poškodbe glave, da bi se lahko spet poročil.“ Še vedno ni popolnoma jasno, ali to pismo res obstaja. Zakaj bi Diana Charlesa še vedno naslavljala z "moj mož“, če sta bila v tistem času že ločena?

Domnevni motivi za umor

Po smrti se je govorilo, da kraljica ni bila navdušena nad tem, da se Diana dobiva z muslimanom, s katerim se je nameravala celo poročiti. Namigovalo se je celo, da je Diana noseča. Princeso so takoj po smrti balzamirali, češ da njenih posmrtnih ostankov iz varnostnih razlogov ne morejo hraniti v mrtvašnici. Ljubitelji teorij zarote pa predvidevajo, da je MI6 poskušal s to akcijo prekriti dejstvo, da je Diana po srcem nosila otroka. Obstaja pa tudi teorija, da je dal Di umoriti Osama bin Laden, ker je princesa poskušala muslimanke motivirati, naj se borijo za svojo svobodo.

Komentarjev 2
  • k0libri 06:58 24.avgust 2017.

    Od tega dogodka je minilo, ne vem, 30 let. Zakaj je treba to pogrevati spet in spet?

  • ode 19:27 23.avgust 2017.

    Je imel ročno zategnjeno?