Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

Šov ogroža zdravje tekmovalcev

tilen, zdenka, irena, mojca voyo.si
Tekmovalci šova Gostilna išče šefa se pogosto pritožujejo, da spijo le nekaj ur na dan. Fredi je v včerajšnji oddaji rekel, da je spal le dve uri. Kaj to pomeni za njihovo zdravje? Nekatere je namreč že izdalo ...


"Po navadi se spi po pet ur, zbudili pa so nas med pol sedmo in sedmo, kakor se jim je zahotelo. Mislim, da ni dovolj časa za spanje,"
je prepričan Tilen, ki je iz šova Gostilna išče šefa izpadel prejšnji teden. "V kuhinji smo več kot dvanajst ur na dan, tudi po šestnajst ur. V Gostilno prideš ob osmih zjutraj, domov pa se vrneš kdaj tudi šele ob dveh, treh zjutraj. To je pogosto, da se spi le po štiri ure. V prvem tednu ne vem, ali smo vsega skupaj spali trideset ur. Sčasoma ti pade imunski sistem in si vedno slabotnejši. Tudi sam sem imel težave, veliko sem kašljal, saj si stalno v zaprtem prostoru, za rekreacijo ni poskrbljeno. Prosil sem za sobno kolo, a ga niso priskrbeli. Zelo je naporno. Tudi bujenje je zelo nehumano, saj prižgejo luči in prihitijo s kamero takoj, ko odpreš oči, kar je vsekakor šok, a to je del šova, to moraš sprejeti," pripoveduje izpadli tekmovalec.

"Posledice so lahko hude"

O tem, kako pomemben je spanec in ali pomanjkanje tega lahko tekmovalce pahne v resne zdravstvene težave, smo vprašali psihoterapevtko Veroniko Seles. "Spanje je neskončno pomembno, saj vpliva na razdražljivost, dobro voljo, koncentracijo in apetit. Spanje je skoraj tako, kot ko priklopimo mobilnik na elektriko. Spanec je dejansko naš priključek za življenje in je pomemben ravno tako kot voda. Posledice so lahko hude tudi na dolgi rok, poleg naštetega lahko njegovo pomanjkanje vodi do spalnih motenj. Nekaj je, ko se znova naspiš, a tu gre za akutno dobo treh mesecev, kar je vsekakor preveč. Dobro je, da se v povprečju spi več kot sedem ur, a je seveda odvisno od človeka do človeka," odgovarja Selesova.


Čeprav so se nad pomanjkanjem spanca tekmovalci pritožili že večkrat, nekateri so tudi že podlegli izčrpanosti, na Pro Plusu odgovarjajo, da je časa za spanje v šovu dovolj, če to dopušča delavnik: "Tekmovalcem v šovu Gostilna išče šefa produkcijske obveznosti dopuščajo dovolj časa za spanje. Točen delavnik je odvisen predvsem od obveznosti in želje po uspešnem vodenju Gostilne, ki ne le da polno obratuje, ampak je tudi ena od najbolj priljubljenih gostiln pri nas."

Se pravi, da dobro spijo le tisti, ki si zmage ne želijo dovolj močno.

Komentarjev 1
  • erikkk 09:21 11.november 2013.

    Zdravje tekmovalcev bi moralo biti na prvem mestu ... A očitno je za televizijo šou bolj pomemben...A se to splača za 50 tisoč evrov, katere lahko poženeš v trenutku zdravja pa ne popraviš do konca življenja ...