Magazin > VIP
25 ogledov

V Münchnu bo pivo spet teklo v potokih

bayern oktoberfest lahm EPA
Kljub recesiji pivski festival privabi ljudi z vsega sveta.

"Nenormalna gneča in fenomenalno vzdušje. Neskončne količine piva, glasna glasba, obiskovalci plešejo po mizah," so vtisi Slovenca, ki je lani obiskal znani festival z več kot 200-letno tradicijo.
Ko bo danes münchenski župan zabil pipico v sod piva – lani je moral s kladivom zamahniti kar 19-krat, preden je lahko vzkliknil "O' zapft is!" –, bo Oktoberfest tudi uradno odprt. Pivo, za liter je bilo lani treba odšteti 9,50 evra, točijo v 14 velikih šotorih ter kopici srednjih in manjših. Takšna izbira prav nič ne olajša odločitve obiskovalca, katerega naj obišče, je pa odločitev nekoliko lažja pri izbiri piva. V šotorih lahko namreč točijo le pivo šestih pivovarjev iz Münchna. "Če ne prideš dovolj zgodaj, torej že pred 10. uro, ali si ne rezerviraš prostora, v šotor sploh ne prideš. Gneča je tudi pred šotori," dodaja naš sogovornik. Najbolj znan in najstarejši šotor se imenuje Schottenhamel, kjer bo točno opoldne potekala otvoritvena slovesnost; šotor meri 4.900 kvadratnih metrov in ima še 2.100 kvadratnih metrov vrta.

Kot Slovenci na Triglav

Skoraj 30 milijonov obiskovalcev je lani obiskalo 16-dnevni Oktoberfest, vsak peti je iz tujine. Največ tujcev je iz Italije, po neverjetni vzdržljivosti pri pitju pa so znani Avstralci. Mnogi domačini si vzamejo v službah celo dopust, da lahko delajo na festivalu. "Natakarice v dirndlih so super, zgovorne, plačane po prometu, običajno zelo dobro zaslužijo in delajo res že nad človeškimi zmožnostmi. Tiste najboljše naenkrat nesejo tudi 12 litrskih vrčev piva," jih opisuje naš bralec. Med Nemci velja, podobno kot med Slovenci za Triglav, da bi moral "vsak Nemec vsaj enkrat v življenju obiskati Oktoberfest".

Komentarjev 2
  • Maty 12:42 26.september 2012.

    Pozdravljeni Žurnalovci, včasih bi bilo dobro kaj prej pregledati, kar se objavi. Tukaj stresate podatek, da je lanski Oktoberfest obiskalo skoraj 30 milijonov ljudi, v enem drugem žlanku pa navajate, da je največji rekord doseglo v letu 1985, ko je ...prikaži več bilo nekaj čez sedem milijonov obiskovalcev. V povprečju pa jih obišče 7 milijonov. Kateri podatek je relavanten?

  • Walter Wolf 10:23 22.september 2012.

    Oktoberfest sem obiskal 2×, Triglav pa zanekrat še 0×.Glede na dejstva bi lahko dejal, da sem germanofil.