Magazin > VIP
20 ogledov

Vse najboljše!

Večno fit Madonna je začela svojo zanimivo turnejo.
1/52
Žurnal24 main
Uspešna ženska, žena, mati, oseba polna energije in neusahljivi vir navdiha. Vse to je ona. Kraljica popa, ki je zakorakala v novo desetletje.

Pred petdesetimi leti, ko je prvič iz svojih pljuč spustila krik, si Madonna Louise in Silvio "Tony" P. Ciccone nista predstavljala, kam bo usoda pripeljala njunega tretjega otroka. Iz pridnega dekleta, ki je kot najstarejša deklica v družini prevzela skrb za brate in sestre, je zrasla v uporniško mlado žensko, ki je postopoma postala ena najbolj vplivnih žensk na svetu. A pot na Olimp sveta zabave ni bila posuta samo z rožicami.

Praznina v življenju
Glasna, navihana, včasih malce poredna. Takšna je bila Madonna, da si je pridobila pozornost starejših. Pri petih letih se ji je svet obrnil na glavo. Za posledicami raka dojk je v starosti 30 let umrla pevkina mati. V svetu mlade deklice je zavela praznina, ki je ni uspela zapolniti vse do danes. Mala Nonnie, kot so jo klicali, je tako morala kot najstarejša deklica prevzeti skrb za Anthonyja, Martina, Paulo, Christopherja in Melanie.

 

Inteligenčni kvocient 140

V šoli je bila med najbolj pridnimi. Pevka, ki se lahko pohvali z inteligenčnim kvocientom 140, je domov nosila same dobre ocene, saj je vedela, da jo bo oče za to nagradil. Bila je ena izmed navijačic in igrala glavno vlogo v številnih šolskih predstavah. Zasvojil jo je ples in očeta je prepričala, da jo je vpisal k uram baleta. Po končani srednji šoli je prejela štipendijo za študij plesa na univerzi v Michiganu, a je leta 1977 univerzi rekla zbogom in se podala v New York..

Tudi v sodobnih pravljicah ne manjka vsiljivka, ki v družino vnese nemir. V njeno življenje je kmalu vstopila "hudobna mačeha". Tri leta po materini smrti se je oče spet poročil in z novo ženo so prišla nova pravila. "Mačehe nisem dobro sprejela, ko sem odraščala," je ob neki priložnosti dejala Madonna. Madonna, ki je dobila še polsestro in polbrata, je kaj hitro začela iskati svojo pot.

35 dolarjev
"Prvič sem stopila na letalo, prvič sem se peljala s taksijem. V žepu sem imela 35 dolarjev. To je bilo moje najpogumnejše dejanje," je svoj prihod v New York opisala Madonna. Življenje v velikem mestu ni bilo enostavno. Preživljala se je z raznoraznimi deli, živela tu in tam, jedla je, ko je imela kaj za pod zob. Bila je žrtev posilstva, o čemer nerada govori, a je kljub vsemu vztrajala v New Yorku.

Na obzorju se je začelo svitati, ko je v Parizu, kamor je odpotovala z disko plesno revijo Patrick Hernandez Revue, spoznala Dana Gilroyja . Z Gilroyem sta postala par in skupaj ustanovila rock skupino Breakfast Club, v kateri je igrala bobne in pela. Zbudili so pozornost Marka Kaminsa , ki jih je predstavil založbi Sire Records. Od tu dalje je vse zgodovina.
 

Madonnin videz so hitro začeli posnemati tudi ostali.

 

Mediji so nujno zlo
Madonna je že s prvim albumom pokazala, da misli resno, a šele drugi album, Like a Virgin, ki ga je izdala leta 1984, je sprožil vsesplošno navdušenje in podiral rekord za rekordom. A glasba ji ni bila dovolj. Zaželela si je uspeti tudi kot igralka. S filmom Obupano iščem Suzano je zadela v polno.

 
 

Obsedena sem bila s kariero in nisem bila pripravljena biti radodarna v kakršnikoli obliki.

Madonna, o zakonu s Seanom Pennom

 
Mediji so jo imeli še raje, ko se je poročila z igralcem Seanom Pennom . Spoznala sta se na snemanju videospota Material Girl. Penn si je želel umirjenega življenja brez medijev, Madonna pa je uživala v medijski pozornosti in poskrbela, da so mediji vedno vedeli, kje se nahaja. Viharen začetek, viharen zakon. Vsa štiri leta, kolikor sta bila poročena, so bila med njima nesoglasja. Pennova razboritost – že na poroki je streljal na fotografe, ki so s helikopterjem preletavali njuno posestvo – in alkoholizem sta pustila posledice tudi na pevki. Konec leta 1988 se je hudo znesel nad njo. Madonni je uspelo pobegniti in se zateči na policijo. Kaj natančno se je dogajalo za štirimi stenami, nista nikoli razkrila.

Škandali, škandali, škandali
O pridnih punčkah se bolj malo govori. In Madonna se je že zdavnaj odločila, da ne bo postala ena izmed njih. Sredi 80. sta reviji Playboy in Penthouse objavili njene gole fotografije, ki so bile posnete konec 70. let. Madonni sprva to ni bilo všeč, a njeni karieri to ni škodilo.

Da se seks prodaja, je dokazala sama. V začetku devetdesetih je izdala knjigo Seks, v kateri so bile njene gole fotografije in intervjuji, in posnela zelo nazoren videospot za pesem Justify My Love. Slednjega so celo prepovedali predvajati.


Madonna rada šokira. © Flynet/JLP

 
Da je škandal dobra reklama, je ugotovila že konec 80. let, ko je posnela videospot Like a Prayer. Pri promociji albuma naj bi ji pomagal gigant Pepsi. Ko so pri Pepsiju videli videospot, ki naj bi bil tudi reklama za njihove izdelke, so reklamo po enem samem predvajanju umaknili. V videospotu namreč umorijo belko, za njen umor obtožijo črnca, Madonna prepeva v cerkvi in pred gorečimi križi. Umik reklame je sprožil še večje zanimanje za album. Madonna se je kasneje Pepsiju zahvalila za to odločitev.

 

Albumi

Madonna (1983)

Like a Virgin (1984)

True Blue (1986)

Like a Prayer (1989)

Erotica (1992)

Bedtime Stories (1994)

Ray of Light (1998)

Music (2000)

American Life (2003)

Confessions on a Dance Floor (2005)

Hard Candy (2008)

Saj se še spomnite podelitve MTV-jevih nagrad leta 2003? Ko je že vse kazalo, da se je Madonna umirila, je na eni izmed najbolj gledanih prireditev med nastopom poljubila najprej Britney Spears in nato še Christino Aguilera . Bolj kot o nagradah so ljudje govorili o poljubu. Da rada poljublja ženske, je pokazala tudi na eni zadnjih zabav, ki se jih je udeležila. Srečnica je bila tokrat Gwyneth Paltrow .

Cerkev je ni marala
Že vse od začetka ustvarjanja je bila Madonna v slabi luči pri cerkvenih dostojanstvenikih. Papež Janez Pavel II. je že v osemdestih mlade pozival, naj ne poslušajo pevkinih albumov in ne hodijo na njene koncerte. Pred dvema letoma je razjezila Rusko ortodoksno cerkev, Federacijo židovskih skupnosti in Vatikan, ko je na turneji Confessions uporabila križ in trnovo krono.

Film, ki te ljubim film
Madonna ni opustila želje po nastopanju v filmih. Kljub polomu filma Shanghai Surprise, v katerem je igrala s Pennom, ni obupala. Bolj uspešen je bil film Dick Tracy, največ truda pa je zagotovo vložila v Evito.

Madonna se je v boj za vlogo podala pripravljena. Režiserja Alana Parkerja je prepričala z več strani dolgim pismom, v katerem mu je obljubila polno sodelovanje, če bi ji le dal priložnost. Parker se je odločil za njo, Madonna pa je začela s trdim delom. Obiskovala je ure petja in plesa, saj so jo čakali zahtevni prizori. Uspeh je bil neverjeten.

Po Eviti ji z nobenim filmom ni uspelo več zadeti v polno. Lotila se je tudi režije in producentskega posla, a njeni uspehi niso primerljivi z uspehom pevske kariere.

Ljubim, ne ljubim, ljubim, …

Dan Gilroy , Keith Carradine , Sean Penn , John F. Kennedy ml. , Warren Beaty , Tony Ward , Vanilla Ice , Dennis Rodman , Carlos Leon , Andy Bird , Guy Ritchie . Seznam njenih moških je še daljši, najverjetneje pa bi nanj morali uvrstiti tudi kakšno žensko. Njena razmerja so bila povečini viharna. Njen temperament in želja po publiciteti so bili preveč za njene spremljevalce, ki so v trenutku, ko so jih videli z njo, dobili naziv gospod Madonna.


Lourdes je vse bolj podobna materi. © AFP

 
S Tonyjem Wardom je v začetku 90. pričakovala otroka, a je doživela spontani splav. To naj bi jo strahovito potrlo in še bolj pognalo v tek njeno biološko uro. Med snemanjem Evite je ugotovila, da je noseča. Dolgoletna želja se ji je izpolnila. Oktobra 1996 je rodila hčerko Lourdes Mario Ciccone Leon , katere oče je Carlos Leon , Madonnin nekdanji osebni trener. Kljub temu, da se je njuno razmerje končalo, sta ostala v dobrih odnosih in vzorno skrbita za hčerko.

Želja po otrocih pa še ni usahnila. Ravno ko je razmišljala o povečanju družine, ji je pot prekrižal angleški režiser Guy Ritchie . Deset let mlajši Anglež jo je očaral. Zanosila je in avgusta 2000 rodila sina Rocca. Po rojstvu sina sta se z Guyem poročila na Škotskem, stran od fotografskih bliskavic. Družina sedaj večino časa preživi v Angliji.

Sta res v krizi?
Po zakonu s Pennom je divja kraljica popa stopila v zakonski jarem z mirnim Angležem. Mediji njun zakon že osmo leto budno spremljajo in vztrajno iščejo znake razkola med zakoncema. Madonna sama priznava, da se pogosto glasno prepirata. V zakonu je pač tako, da je treba potrpeti, le da pri njima bolj stiska zobe Guy.

 

Angleške rožice

Septembra 2003 je izdala prvo knjigo za otroke Angleške rožice. Sledile so ji še druge knjige. V slovenščino sta prevedeni še knjigi Jabolka gospoda Peabodyja in Jakov in sedem roparjev.

Neenotna naj bi si bila o veri. Madonna je goreča privrženka kabale. Veliko časa nameni njenemu preučevanju, kar pa ni povšeči Guyju. Kabalo je predstavila številnim svojim prijateljem. Nekateri so se zanjo ogreli, drugi, kot Gwyneth Paltrow, pa ne, kar naj bi jim pevka zamerila.

Govorice o ločitvi so se spet razplamtele, ko je Madonna posvojila dečka iz Malavija. Ideja o posvojitvi naj bi zrasla na njenem zelniku, Guy pa naj pri odločitvi sploh ne bi sodeloval. Sama posvojitev ni tekla gladko, a je mali David konec maja tudi uradno postal član družine.


Njunemu zakonu kar naprej napovedujejo konec. © Flynet/JLP

 
Zadnje čase pa beremo, da se je Madonna zapletla z igralcem baseballa Alexom Rodriguezom . Zaradi njunega razmerja naj bi se Rodriguez že ločeval, medtm ko naj bi Madonna najela slavno Fiono Shackelton , odvetnico, ki ve, kako nasprotnika v ločitvenem postopku obrati do kosti. Zakonca vse govorice zanikata in vztrajata, da je z njunim zakonom vse v redu.

Spet na pot

 

Abrahamovka na blogu

Pevkino življenje in ustvarjanje skozi oči Braneta Kastelica. Preberite si njegov blog.

Madonna ne bi bila Madonna, če se ne bi pripravljala na novo turnejo. Priprave so bile zelo naporne, zaradi česar je pevka vidno shujšala. Zdravniki so odkrili anemičnost in ji ukazali strog počitek. Pevka naj bi ubogala zdravniška navodila in tako na pot krenila šele prihodnji mesec. Turneja naj bi bila pravi spektakel, a kaj drugega kot le najboljše od Madonne sploh ne bi pričakovali.

Vse, kar ste želeli vedeti, pa obljublja pevkin brat Christopher, ki pripravlja knjigo, v kateri naj bi razkril vse in še več. S tem naj bi razjezil svojo starejšo sestro. A vsi ne verjamejo, da je Madonna zares jezna. Nekateri so prepričani, da sta z bratom sodelovala in skupaj spisala nekatera najbolj zanimiva poglavja. Obeta se zanimivo branje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.