Magazin > VIP
1851 ogledov

Zato je hči Robbieja Williamsa ostala brez prijateljice

robbie williams Profimedia
Oče in hči imata isto diagnozo.

Pevec Robbie Williams je leta 2020 izvedel, da ima disleksijo, isto diagnozo pa je sedaj dobila tudi njegova 10-letna hčerka Teddy."Ko sem odraščal, je bila disleksija še popolnoma neznana diagnoza. Hčerki moram sedaj razložiti, kaj je disleksija, kaj pomeni za ljudi, kako se z njo soočiti. In da to, da jo imaš, še ne pomeni, da si neumen," je zvezdnik, ki ima z ženo Aydo Field štiri otroke, povedal za revijo Galore.

Teddy se z diagnozo težko sooča, saj jo je zaradi disleksije zapustila prijateljica. "Ena od njenih prijateljic se je čez noč odločila, da z njo ne želi imeti več stikov. Teddy je bila zaradi tega strta, popolnoma obupana," je pojasnil in dodal: "Poskušal sem ji razložiti, da moraš ljudi včasih preprosto izpustiti - pri tem pa ne smeš žrtvovati svoje samozavesti. To dekle ji ni ponudilo svoje ljubezni in prijateljstva."

Nekdanji član skupine Take That je že pred časom povedal, da si zaradi disleksije težko zapomni datume in da je zaradi tega razmišljal celo o tem, da bi si pomembne dneve dal vtetovirati na telo.

Kaj je disleksija? 

"Beseda disleksija izhaja iz grščine. Njen dobesedni prevod pomeni: 'dys' = težava ; 'lexis' = beseda, torej težave z besedami," pišejo na spletni strani Inštituta za disleksijo, kjer poudarjajo, da "disleksija pomeni drugačnost v dojemanju zunanjega sveta in odzivanju nanj in nima nič opraviti z inteligentnostjo". 

"Imamo jo lahko od rojstva (drobna lezija v možganih, ki nastane pri porodu), lahko teče iz roda v rod (primarna ali endogena disleksija) ali jo pridobimo po poškodbi glave (sekundarna disleksija)," so še zapisali in dodali: "Priznana stara opredelitev disleksije (ene od posebnih učnih drugačnosti) je osredotočena zgolj na možne težave z branjem, razumevanjem, pisanjem, črkovanjem itd., in ne opozarja na to, da disleksija ohranja ustvarjalno mišljenje, kakršnega smo do vstopa v šolo imeli prav vsi. Pri osebah z disleksijo se ta zmožnost ohrani skozi celo življenje, če le ne doživljajo prevelikega nerazumevanja okolja, prevelikega družbenega pritiska."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.