Magazin
63 ogledov

Z masažo nad krče

Priporočljiv je počitek z dvignjenimi nogami. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Krči v nogah so v nosečnosti pogost pojav, pri katerem najbolj pomaga masaža in nežno raztezanje mišic.

Krči v nogah so skoraj neizogiben del nosečnosti in so z vsakim tednom pogostejši in bolj boleči. Najpogosteje se pojavljajo ponoči, ko se telo sprosti. Razlog za njihov nastanek še ni povsem raziskan, strokovnjaki pa domnevajo, da jih povzroča pomanjkanje kalcija ali magnezija. Lahko so tudi posledica slabega kroženja krvi, še posebej v primeru, če nosečnica veliko sedi.

Pozabite na visoke pete
V primeru krčev v nogah najbolj pomaga masaža prizadetih delov, oporne nogavice, veliko hoje, plavanje, raztegovanje in razgibavanje nog. Nosečnicam, ki imajo težave s krči, se odsvetuje hoja v visokih petah, priporočljiv pa je počitek z dvignjenimi nogami. Pomembno je tudi, da nosečnica spije najmanj osem kozarcev vode dnevno, saj ta pomaga uravnavati določene fizične spremembe v organizmu.

Ohranite mirno kri

Ginekologi svetujejo, naj nosečnica, ki jo iz spanja zbudijo krči, ostane mirna, potisne prste navzgor in nežno zmasira boleče mišice, pri tem pa ji lahko pomaga partner. Če so mišice čez nekaj časa še vedno razbolele, jih je priporočljivo zmasirati z ledom ali namakati v topli kopeli. Če so krči zelo pogosti in hudi, mora nosečnica o tem obvestiti svojega ginekologa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.