Magazin
398 ogledov

Za rdeča čebula, za zelena špinača

Letos poskusite pirhe obarvati naravno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ko boste barvali jajca, uporabite naravna barvila.

Veliko je živil, s katerimi lahko pobarvate velikonočna jajca, ne da bi uporabili umetna barvila. Pirhe pred barvanjem najprej pol ure namakajte v kisu, da bo njihova lupina trša. Postopek: rastline najprej dobro prekuhajte, da izločijo vso barvo. Priporoča se polurno kuhanje. Nato tekočino precedite, vanjo položite pirhe in jih namakajte do želene intenzivnosti barve.

Kuhanje v vinu na pirhih ustvari bleščice. Jajca namočite v hladen refošk. Kuhajte približno 15 minut in jih nato v vinu pustite še čez noč. Pirhe zjutraj posušite na zraku. Na njih se bo pojavil vinski kamen v obliki bleščic. Za lesk pirhe natrite z mastjo koščka slanine.

Rdeča iz rdeče čebule
Jajca kuhajte v vodi skupaj z olupki rdeče čebule. Z olupki ne skoparite. Poskusite lahko tudi z barvilom soka rdeče pese, ki bo pirhe obarvalo rožnato, ali listi rdečega radiča.

Rumena iz cvetlic
Rumeno barvo boste pridobili iz cvetov kamilice in bezga, listov breze in kurkume ali cvetov regrata.

Zelena s koprivo
Pirhe bodo zeleno obarvali listi koprive, bezga, špinače in zelene solate.

Modra kot borovnica
Jajca kuhajte skupaj z listi rdečega zelja ali jih namakajte v soku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.