Slovenija
597 ogledov

Plagiat jo je odnesel z ministrskega stolčka

Klavdija Markež Anže Petkovšek
Šolska ministrica Klavdija Markež je odstopila zaradi razkritja, da je prepisala del magistrske naloge.

Nova ministrica za izobraževanje, znanost in šport Klavdija Markež je zaradi očitkov, da je njeno magistrsko delo plagiat, premierju Miru Cerarju ponudila odstop, ta pa ga je sprejel. Odstopila je, ker se "glede na situacijo zaveda odgovornosti". Na vprašanje, ali se bo vrnila med poslance, pa je povedala, da bo to odločitev sprejela kasneje.

Cerar je v pisnem sporočilu zapisal le, da je odstop Markeževe sprejel zaradi položaja, nastalega v zvezi z njenim magistrskim delom. V naslednjih sedmih dneh mora sicer predsedniku državnegu zbora sporočiti odstop ministra. Šele ko se bo državni zbor seznanil z odstopom, pa bo Markeževi tudi uradno prenehala funkcija.

Prepisala dele magistrske naloge

Klavdija Markež, ki je posle v novi službi prevzela v ponedeljek, torej pred dvema dnevoma, je dele magistrske naloge v celoti prepisala. Na kranjski fakulteti za državne in evropske študije, kjer je ministrica leta 2005 magistrirala, za pojasnila niso dosegljivi, prav tako niso dosegljivi v tamkajšnji knjižnici, kjer hranijo delo Klavdije Markež. A do izvoda njenega magistrskega dela smo se dokopali v Narodni in univerzitetni knjižnici.

Zaključek in nekateri deli naloge so do vejice natančno prepisani iz diplomskega dela "Vključevanje Slovenije v strukturno politiko Evropske unije" Jerneja Ladinika, ki je na ljubljanski ekonomski fakulteti diplomiral leta 2002.

Namige o ministričinem plagiatorstvu je sicer danes prvi objavil tednik Demokracija.

Ministrica za izobraževanje je na lastno pobudo prejšnji teden posredovala svojo magistrsko nalogo v pregled matični fakulteti, da bi ugotovili pristnost avtorstva, so sporočili iz SMC. S fakultete so ji odgovorili, da se magistrska naloga po prvem računalniškem pregledu v določenem delu ujema z drugimi viri.

Dekan fakultete za podiplomske državne in evropske študije Matej Avbelj je zdaj po navedbah SMC sklical sejo senata, ki bo odločal o morebitni uvedbi preverjanja avtorstva. Trenutno na fakulteti še poteka ročno preverjanje naloge, saj računalniški program zgolj pokaže na obseg znanstvenih virov, ne pa pristnosti avtorstva. Po prvih izsledkih naj bi bila magistrska naloga plagiat v 37 odstotkih.

Prepisala je tudi seznam virov

Ministrica je pod mentorstvom mednarodnega pravnika Mihe Pogačnika magistrirala z delom "Vpliv strukturnih skladov Evropske unije na razvitost regije spodnje Podravje". Markeževa je od Ladinika prepisala cela poglavja, praktično identičen Ladinikovem je tudi seznam virov, ki naj bi jih pri pisanju uporabljala ministrica.

Pogačnik poudarja, da v času mentorstva Markeževi ni posumil, da bi bilo njeno delo plagiat. "Delo je bilo spisano pred desetimi leti, takrat fakultete še niso imele protiplagiatorskih programov, tako da strokovne službe, ki naloge pregledujejo preden gredo na zagovor, tega niso odkrile. Jaz kot mentor pa tudi ne. Z nalogami drugih fakultet je težko biti seznanjen. Če bi šlo za delo z naše fakultete, bi bila možnost odkritja plagiatorstva bistveno višja," poudarja Pogačnik.

Markeževa je kot ministrica prisegla v petek, pred dvema dnevoma pa je od Mira Cerarja, ki je od odstopa Stanke Setnikar Cankar vodil ministrstvo, prevzela posle.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 50
  • Mahi 13:03 02.april 2015.

    Občutek imam, da Cerar išče ministre po enakem ključu, kot smo mi iskali v društvu tajnika. Ta po funkciji mora biti, a nihče si tega ne želi. In potem na skupščini. Kdo bo tajnik? Boš ti? Nee. Eden mora biti. ...prikaži več Se kdo javi? Ne bi bil ti?.... No bom jaz če že moram....

  • kapibara 08:15 02.april 2015.

    Moraš plačat za V naprej, ne za nazaj.. :-(

  • dragec 07:29 02.april 2015.

    Grem med desničarje, obračam plašč. Janša, pridi na oblast, pa magari s silo. Ta levica je nesposobna. Res je rabimo trdno roko.