Magazin
117 ogledov

Magnezij – mineral, na katerega po krivem pozabljamo

Magnesia Magnesia
Magnezij je zelo pomemben mineral v človeškem telesu in veliko ljudi, predvsem starih med 15 in 55 let trpi zaradi pomanjkanja magnezija. Preverite, če ste tudi vi med njimi, in kako se lahko izognete težavam, ki jih povzroča njegovo pomanjkanje.

Magnezij je nepogrešljiv del več kot 300 procesov v našem telesu. Je ključen za absorpcijo kalcija in kalija. Bogat vir magnezija so zelene rastline, zaradi klimatskih sprememb pa je v njih dandanes manj magnezija, zato marsikdo trpi zaradi pomanjkanja tega minerala.

Profesor Zdenek Zadak, doktor medicine iz Klinike za gerontologijo in metabolizem na Češkem, opozarja, da naše telo magnezija ne proizvaja samo, temveč ga vnašamo zgolj s hrano in pijačo. Zadnje raziskave kažejo, da je minimalni vnos magnezija za odraslega človeka med 300 in 400 mg dnevno. Ker je edini vir magnezija za človeka v prehrani, Zadak pravi, da je pitje tekočin, ki poleg magnezija vključujejo tudi druge človeku nujne materiale, velika prednost. Z eno plastenko Magnesie, okusne mineralne vode, zadostimo skoraj dvem tretjinam dnevne potrebe po magneziju*, ob tem pa ne čutimo nobenega dodatnega vpliva na prebavo.

Kako se kaže pomanjkanje magnezija v telesu?

Pomanjkanje magnezija se lahko kaže enako, kot znaki nekaterih bolezni. V kolikor so vaše zdravstvene težave prisotne kljub povečanemu vnosu magnezija, na primer s pitjem mineralnih vod kot je Magnesia, obiščite vašega zdravnika.

Najpogostejši znaki pomanjkanja magnezija so:

  • Utrujenost ob naporu (jutranja utrujenost).
  • Težave s koncentracijo, nespečnost.
  • Nagnjenost k stresu in depresijam.
  • Pogosti glavoboli in hitro bitje srca.
  • Krči in trzanje.
  • Lomljivi nohti in lasje, izpadanje las.

Imate dovolj magnezija? Preverite s kratkim testom.

Zakaj je magnezij pomemben?

Magnezij pomaga pri delovanju mišic in živčevja, vzdržuje stabilen srčni ritem in močan imunski sistem in v sodelovanju s kalcijem vzdržuje tudi zdrave kosti in zobe. To vse zagotovi že samo 25-30 gramov magnezija, ki jih imamo v telesu. Največ ga najdemo v kosteh (70 %) in v mišicah (27 %), manj ga je v maščobnih tkivih, rdečih krvničkah ali krvnemu serumu. 

Magnezij je prisoten v kamninah ali morski vodi. Mineralna voda Magnesia izbira v Slavokovskem lesu, zavarovanem območju na Češkem, ki meri 606 km2 in ščiti naravo okoli izvira Magnesie. Območje je že več kot 40 let zaščiteno pred človeškimi posegi, zato je raj za botanike in ljubitelje neokrnjene narave.

Magnezij in fizična aktivnost

Tjaša Perko, mama, kaskaderka, blogerka in športna navdušenka se zaveda, da je hidracija zelo pomembna. Znotraj natrpanega urnika si vedno vzame čas za šport, saj jo to sprošča in navdaja z novo energijo. Zaveda se, da je še po športnih aktivnostih še posebej pomembna regeneracija telesa, zato prisega na pitje Magnesie. Pri sebi ima vedno priročno plastenko Magnesie GO, ki jo pijeta tudi njena otroka.

Zaradi manjše vsebnosti natrija in več magnezija je mineralna voda Magnesia edinstvena, saj telesa ne obremenjuje s solmi. Prevelik vnos soli lahko namreč povzroča dehidracijo. Magnesia je prava izbira, ko se odločamo med različnimi ponudniki mineralnih vod. Je prijetnega okusa, ni agresivna, pijemo pa jo lahko vsakodnevno v neomejenih količinah.

*natančna količina dnevne potrebe po magneziju je odvisna od vaše višine, teže in fizične aktivnosti

Več na www.magnesia.si